Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Zero waste en verpakkingsvrij shoppen

Zero waste en verpakkingsvrij shoppen

 

Dat er veel te veel plastic gebruikt wordt is bij iedereen wel bekend, maar de cijfers draaien er niet om en dus moet er actie ondernomen worden. In Nederland worden er ongeveer 26 miljard plastic verpakkingen gebruikt, alleen voor voedsel. Dat zijn er per persoon ongeveer vier per dag. Gelukkig behoort Nederland wel tot toplanden als het gaat om afval scheiden, alsnog wordt maar 9% van al het plastic gerecycled. Een manier om hier positief aan bij te dragen is verpakkingsvrij shoppen. Jij neemt je flesje of bakje mee naar de winkel en tapt of schept het rechtstreeks in jouw eigen flesje of bakje.

 

Stap voor stap naar een schonere leefomgeving

 

Binnen de EU zijn de laatste jaren flinke stappen gezet om het bewustzijn rondom plastic te verbeteren. Zo geldt er vanaf 3 juli een verbod op wegwerpplastic als rietjes, bestek en borden. En in Nederland wordt er vanaf 1 juli 15 cent statiegeld gerekend op plastic petflesjes < 1 liter.

 

Verpakkingsvrij shoppen

 

Een groeiende trend in Nederland is het verpakkingsvrij shoppen. Dit fenomeen is al een trend in andere Europese landen en draagt enorm bij aan de bestrijding van plastic afval. Bij het verpakkingsvrij shoppen is het zo dat je zelf de verpakking meeneemt en dat je in de supermarkt geen plastic verpakkingen meer koopt. De bekendste Nederlandse vestiging waar je al verpakkingsvrij kunt shoppen is Dille & Kamille. Hier kan je jouw eigen wasmiddel tappen in je meegebrachte of daar gekochte glazen fles. Ook vind je hier verschillende zero waste producten, zoals, herbruikbare wattenschijfjes, shampoobars en bakjes om je groente, brood en granen in te doen.

 

Wil jij als consument bijdragen aan een betere samenleving, probeer dan zeker eens om verpakkingsvrij te shoppen en zero waste producten te kopen. Ben je benieuwd of er bij jou in de buurt een vestiging is om dit te doen. Neem dan een kijkje op de website van Zero Waste Nederland.