Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.
Aan de bak met beter afval scheiden!
Met ingang van 1 januari 2023 is Saver nv uit Roosendaal de partner voor het inzamelen van huishoudelijk afval en het beheer het grondstoffencentrum (voorheen milieustraat) in de gemeente Rucphen.
Omdat deze samenwerking enige voorbereiding vergt, kunnen de inwoners van de gemeente Rucphen op deze pagina alvast belangrijke informatie vinden.
De gemeente Rucphen werkt hard aan het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Saver is daarbij een zeer ervaren en betrouwbare partner voor de inzameling van en verwerking van het huishoudelijk afval. Samen aan de Bak heet de campagne waarin ook de andere Savergemeenten (Bergen op Zoom, Woensdrecht, Halderberge en Roosendaal en vanaf 1 januari 2023 ook de gemeente Zundert), de krachten en kennis bundelen. Door samen te werken kunnen we sneller het gewenste doel realiseren.
Maximaal 30kg restafval per inwoner per jaar in 2025. Dat is de doelstelling van het initiatief Samen aan de Bak. Een ambitieus doel, want de meeste gemeenten halen dat nog niet. We zitten nu nog ruim boven de 100 kilo per persoon. We moeten dus flink aan de bak! En we hopen natuurlijk van harte dat ook jij hieraan een steentje bij wilt bijdragen.
Afval scheiden is belangrijk. Afval scheiden is namelijk goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Afval dat aan de bron (dus thuis) gescheiden wordt, kan goed worden hergebruikt of gerecycled. Zo wordt afval weer een grondstof voor nieuwe spullen. Dat scheelt weer nieuwe grondstoffen en energie. Wist je bijvoorbeeld dat veel sportkleding wordt gemaakt van oud plastic? Of wist je dat in 200 mobieltjes genoeg goud zit voor 1 trouwring? Of dat een oude krant 8 keer gerecycled kan worden tot een nieuwe krant? En zo is er nog veel meer mogelijk. Maar alleen als we samen aan de bak gaan met beter afval scheiden.
In de gemeente Rucphen werken we volgens het gedifferentieerde tarievensysteem (Diftar) voor afvalinzameling. De afvalkosten die je betaalt, bestaan uit een vast en een variabel gedeelte. Het vaste deel staat vast en dat betaalt iedereen. Het variabele deel hangt af van hoe vaak je het afval aanbiedt. Dus hoe vaker je de grijzen restafval container aan straat zet of je afval in een ondergrondse container gooit, des te meer betaal je. Maar je kan ook geld besparen, Houd bijvoorbeeld je Plastic, blik en drinkverpakkingen apart. Doe dit afval in de speciale zak. Gooi oude kleding in de textielbak en glas in de glasbak. Zo spaar je ruimte in de restafvalcontainer en hoef je deze minder vaak aan de straat te zetten.
Ga voor de bedragen die Rucphen hanteert naar de gemeentelijke pagina Afvalstoffenheffing.
De wijze van inzamelen in Rucphen blijft zoals het was. Ook het gebruik van de ondergrondse containers blijft ongewijzigd. Voor het openen van de ondergrondse containers gebruikt je vanaf 1 januari 2023 de Saverpas. Deze krijgt je begin december toegestuurd.
Wat mogelijk wel wijzigt is de inzameldag. Deze kun je vinden op de kalender die we na 5 december toesturen. Om snel op de hoogte te zijn van de inzameldagen kun je ook de afvalwijzerapp downloaden. De eenmaal gedownloade app voert de gewijzigde informatie gewoon door. Alle informatie over de afvalwijzer app vindt u hier.
Saver streeft ernaar om zo efficiënt mogelijk het afval in te zamelen. Dat betekent;
Alle huishoudens van de gemeente Rucphen ontvangen begin december twee Saverpassen. Deze passen staan op jouw adres geregistreerd. Als je verhuist laat je de passen dus achter in de woning.
Met de pas kun je:
Het plastic blijven we huis-aan-huis inzamelen met zakken. De naam verandert van PMD (Plastic, Metalen en Drankkartons) naar PBD (Plastic, Blik en Drinkpakken)
Wat er wel en niet bij het PBD mag zie je hier.
De rollen zakken om het PBD afval in te doen, blijven zoals gebruikelijk verkrijgbaar op dezelfde locaties.
Rucphen
Schijf
Sprundel
St. Willebrord
Zegge
Wil jij direct aan de bak met (nog) beter afval scheiden? Of wil je weten welke initiatieven er al lopen? Wil jij graag je steentje bijdragen? Hou dan zeker onze website in de gaten en volg ons op Facebook en Instagram.
Recyclen gaat over het algemeen erg goed. Om jou te helpen dit nog beter te doen, hebben we een klein geheugensteuntje gemaakt: de pictogrammenkaart. Deze kaart helpt bij het verzamelen en wegbrengen van het afval. Het is een overzicht van allerlei verschillende soorten afval en geeft aan naar welke container je dit afval weg moet brengen. Op de kaart vind je de meest gebruikte afvalstromen terug: GFT+E, oud papier & karton, glas, PBD (plastic/blik/drinkpakken), textiel, elektrische apparaten, restafval, grof restafval en klein chemisch afval. Met de pictogrammenkaart in het zicht vergeet je nooit welk afval je waar moet laten! Deze kaart ontvang je in december ook als bewaarexemplaar bij het welkomstpakket van Saver.
De inwoners van de gemeente Rucphen waren gewend gebruik te maken van de milieustraat in Etten-Leur. Met ingang van 1 januari 2023 kunnen zij terecht op het grondstoffencentrum aan de Wortelsteeke in Oud Gastel (grens met Roosendaal). Deze locatie ligt op een steenworp afstand van Zegge.
Je hebt je Saverpas nodig om deze locatie te bezoeken. Je hoeft daar alleen nog maar te betalen voor dakleer en grof huishoudelijk restafval zoals een bankstel. Afval scheiden wordt zo nog goedkoper als je de materialen uit elkaar haalt en gescheiden weggooit. Het tikkensysteem verdwijnt op deze manier en het bedrag wat je anders kwijt zou zijn aan tikken, heb je nu zelf in de hand door jouw afval goed gescheiden aan te bieden. Wie goed afval scheidt, houdt geld in zijn portemonnee.
Behalve op deze website is er ook veel informatie te vinden op de website van Saver of websites van andere initiatieven en organisaties. We hebben hier een aantal interessante websites voor je op een rij gezet:
Ook zij gaan dagelijks aan de bak met het beter scheiden van afval!
Je betaalt een vast tarief aan afvalstoffenheffing en een variabel tarief per keer dat je restafval aanbiedt.
De groene container is gratis. Je mag daar natuurlijk alleen groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in gooien. Dit afval wordt namelijk in een periode van 10-12 weken gecomposteerd. Als daar vervuiling in zit van ander afval wordt de hele lading in de vuilniswagen afgekeurd en gaan er kostbare grondstoffen verloren.
Het variabele tarief wordt bepaald door het aantal keer dat je de grijze restafvalcontainer aan straat zet of een zak of in de ondergrondse container gooit.
Wie goed afval scheidt, bespaart geld. Afvalstoffenheffing controleren – Gemeente Rucphen
De registratie van het aanbieden van afval, zit gekoppeld aan de gemeentelijke adresgegevens. De containers bevatten een code. In de vrachtwagen wordt het aantal keer geregistreerd dat jouw container wordt geleegd. Hetzelfde geldt voor het aantal keer dat de ondergrondse container wordt geopend.
Als dit gaat om restafval en jouw buren, moeten hierdoor hun container vaker aanbieden, dan is dat inderdaad het geval.
Je kan het afval naar het grondstoffencentrum brengen, maar ook daar moet je voor (grof) huishoudelijk restafval en dakleer betalen.
Het beeld dat afval uiteindelijk op een hoop komt is niet waar. Iedere stroom die Saver ophaalt wordt naar een andere verwerker gebracht. Van GFT+E afval wordt bijvoorbeeld weer compost gemaakt. Het PBD afval wordt in verschillende stromen gescheiden en van die stromen worden weer nieuwe producten gemaakt. Van blik kan bijvoorbeeld weer deurbeslag worden gemaakt, plastic wordt verwerkt in kleding zoals in fleece truien en de drinkpakken wordt wc papier.
Jazeker wordt er goed gecontroleerd op wat wij aanbieden per verwerker. Zij hebben zo ook hun eigen proces waar ze trots op zijn en dat niet mag worden verstoord door een vervuilde stroom. Ook Saver laat regelmatig sorteerproeven uitvoeren om te kijken of het afval goed gescheiden wordt.
Als je de containers niet gebruikt, krijg je geen korting, maar betaal dus geen variabel tarief.
Als jouw container is gestolen doe je aangifte bij de politie en bel je Saver. Wij zorgen dat je een nieuwe container krijgt. Het afval dat je in zakken aanbiedt buiten een container wordt niet meegenomen. Saver haalt het afval met een zijlader op. Dat betekent dat de containers vanuit de vrachtwagen door de chauffeur geleegd worden.
We hebben een aantal tips om te voorkomen dat afval gaat stinken en dat u daar last van heeft:
Als de deksel niet helemaal sluit, valt er afval tijdens het legen afval naast de wagen. Dat wordt zwerfvuil en dat wil niemand. Het verzoek is dus de container altijd met een dichte deksel aan te bieden.
Je kan voorkomen dat het afval vastvriest door een krant onderin de container te leggen. Om te voorkomen dat de deksel vastvriest kun je daar voor de vorst iets tussen leggen (een stokje of een stokje karton). De chauffeur zal de container altijd een paar keer schudden om het afval los te krijgen.
Je opent de klep van de container met je Saverpas. Per keer dat je een zak in de container gooit wordt een bedrag gerekend. Het tarief wordt bepaald door de gemeente en kun je terugvinden op de pagina Afvalstoffenheffing van de gemeente Rucphen
Per keer kan er maar een volle zak in de container. Dus dan moet de klep meerdere keren open. Maar daar zit geen limiet aan. Voor restafval betaal je per keer dat je een zak in de container gooit. Voor PBD worden geen kosten berekend.
Natuurlijk kun je afval ook naar de milieustraat brengen. Voor (grof) huishoudelijk restafval worden hier wel kosten voor berekend.
Je kan voorkomen dat de zakken opengescheurd worden door ze niet te vroeg aan de straat te zetten. Zet de zakken pas op de dag van ophalen om 07.00 uur aan de straat of bij de verzamelplaats. Voor huishoudens in het buitengebied kan het handig zijn om een steen op de zakken te leggen tegen het wegwaaien.
De plastic zakken die speciaal voor het inzamelen van het PBD afval zijn bedoeld, kun je krijgen bij de verschillende uitgiftepunten. Je vindt deze op de volgende pagina. https://www.samenaandebak.nl/kunststofzakken/
Binnen de gemeente Rucphen zijn er inleverpunten voor Incontinentiemateriaal en luiers. De locaties kun je terugvinden op de website van Saver.
Voor vragen over facturen kun je terecht bij de Belastingsamenwerking West Brabant via het telefoonnummer op de aanslag.
Bekijk dan ook de website van de gemeente Rucphen en Saver!