Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Gemeente Rucphen

Aan de bak met beter afval scheiden!

Gemeente Rucphen

De gemeente Rucphen werkt hard aan het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Saver is daarbij onze partner voor de inzameling van en verwerking van het huishoudelijk afval. We werken intensief samen met de andere Savergemeenten Bergen op ZoomRoosendaalHalderberge, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. Door samen te werken kunnen we sneller het gewenste doel realiseren.

Op naar een circulaire samenleving zonder restafval!

Een circulaire samenleving zonder restafval in 2050. Dat is de doelstelling van het initiatief Samen aan de Bak. Een ambitieus doel, want gemiddeld ligt de hoeveelheid restafval in Rucphen nog op 160 kg per persoon per jaar. We moeten dus aan de bak! En we hopen natuurlijk van harte dat ook jij hieraan een steentje wil bijdragen.

Waarom afval scheiden?

Afval scheiden is belangrijk. Het is namelijk goed voor het milieu. Afval dat aan de bron gescheiden wordt, kan goed worden hergebruikt of gerecycled. Zo wordt afval weer een grondstof voor nieuwe spullen. Dat scheelt weer nieuwe grondstoffen en energie. Wist je bijvoorbeeld dat veel sportkleding wordt gemaakt van oud plastic? Of dat in 200 mobieltjes genoeg goud zit voor 1 trouwring? Of dat een oude krant 8 keer gerecycled kan worden tot een nieuwe krant? En zo is er nog veel meer mogelijk. Maar wel alleen als we samen aan de bak gaan met beter afval scheiden.

Afval scheiden wordt beloond!

En dat is reden twee om afval te gaan scheiden: het is goed voor je portemonnee. Want in de gemeente Rucphen werken we volgens het gedifferentieerde tarievensysteem (Diftar) voor afvalinzameling. De afvalkosten die je hebt, bestaan uit een vast en een variabel gedeelte. Het vaste deel is voor iedereen gelijk. Het variabele deel hangt af van hoe vaak je de grijze restafvalcontainer aanbiedt of afval stort in een ondergrondse restafvalcontainer. Dit geldt ook voor de hoeveelheid GFT+E die je aanbiedt. Hoe minder vaak je dit doet, des te minder je betaalt. We kunnen dit zien door een chip in je restafvalcontainer of met behulp van de chip in je Saverpas als je die gebruikt voor het storten van restafval in een ondergrondse container. De chip houdt netjes bij hoe vaak je de restafvalcontainer laat legen of hoe vaak je restafval stort in een ondergrondse container. Vervolgens berekenen we op basis daarvan het variabele deel van de afvalstoffenheffing. Je betaalt per lediging van de restafvalcontainer en niet per gewicht. Zo kun je met goed afval scheiden dus gemakkelijk besparen!

Direct aan de slag in gemeente Rucphen

Wil jij direct aan de slag met (nog) beter afval scheiden in Rucphen? Of wil je weten wat voor initiatieven er al lopen en jouw steentje bijdragen? Houd dan zeker onze website in de gaten en volg ons op Facebook en Instagram.

Pictogrammenkaart gemeente Rucphen

Recyclen gaat over het algemeen erg goed. Om jou te helpen dit nog beter te doen, hebben we een klein geheugensteuntje gemaakt: de pictogrammenkaart. Deze kaart helpt bij het verzamelen en wegbrengen van het afval. Het is een overzicht van allerlei verschillende soorten afval en geeft aan naar welke container je dit afval weg moet brengen. Op de kaart vind je de meest gebruikte afvalstromen terug: GFT+E, oud papier & karton, glas, PBD (plastic/blik/drinkpakken), textiel, elektrische apparaten, restafval, grof restafval en klein chemisch afval. Met de pictogrammenkaart in het zicht vergeet je nooit welk afval je waar moet laten!

DOWNLOAD DE PICTOGRAMMENKAART

Meer weten? Kijk hier ook eens.

Behalve op deze website is er ook veel informatie te vinden op de website  van Saver of websites van andere initiatieven en organisaties. We hebben hier een aantal interessante websites voor je op een rij gezet:

 

 

Ook zij gaan dagelijks aan de bak met het beter scheiden van afval!

 

Veelgestelde vragen

Je betaalt een vast tarief aan afvalstoffenheffing en een variabel tarief per keer dat je restafval aanbiedt.

In de gemeente Rucphen betaal je via Diftar ook voor het aanbieden van de groencontainer.  Je mag daar natuurlijk alleen groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in gooien. Dit afval wordt namelijk in een periode van 10-12 weken gecomposteerd. Als daar vervuiling in zit van ander afval wordt de hele lading in de vuilniswagen afgekeurd en gaan er kostbare grondstoffen verloren.

Het variabele tarief wordt bepaald door het aantal keer dat je de grijze  restafvalcontainer aan straat zet of een zak of in de ondergrondse container gooit.

De registratie van het aanbieden van afval, zit gekoppeld aan de gemeentelijke adresgegevens. De containers bevatten een code. In de vrachtwagen wordt het aantal keer geregistreerd dat jouw container wordt geleegd. Hetzelfde geldt voor het aantal keer dat de ondergrondse container wordt geopend.

Als dit gaat om restafval en jouw buren, moeten hierdoor hun container vaker aanbieden, dan is dat inderdaad het geval.

Je kan het afval naar het grondstoffencentrum brengen, maar ook daar moet je voor (grof) huishoudelijk restafval en dakleer betalen.

Het beeld dat afval uiteindelijk op een hoop komt is niet waar. Iedere stroom die Saver ophaalt wordt naar een andere verwerker gebracht. Van GFT+E afval wordt bijvoorbeeld weer compost gemaakt. Het PBD afval wordt in verschillende stromen gescheiden en van die stromen worden weer nieuwe producten gemaakt. Van blik kan bijvoorbeeld weer deurbeslag worden gemaakt, plastic wordt verwerkt in kleding zoals in fleece truien en de drinkpakken wordt wc papier.

Jazeker wordt er goed gecontroleerd op wat wij aanbieden per verwerker. Zij hebben zo ook hun eigen proces waar ze trots op zijn en dat niet mag worden verstoord door een vervuilde stroom. Ook Saver laat regelmatig sorteerproeven uitvoeren om te kijken of het afval goed gescheiden wordt.

Als je de containers niet gebruikt, krijg je geen korting, maar betaal dus geen variabel tarief.

Als jouw container is gestolen doe je aangifte bij de politie en bel je Saver. Wij zorgen dat je een nieuwe container krijgt. Het afval dat je in zakken aanbiedt buiten een container wordt niet meegenomen. Saver haalt het afval met een zijlader op. Dat betekent dat de containers vanuit de vrachtwagen door de chauffeur geleegd worden.

We hebben een aantal tips om te voorkomen dat afval gaat stinken en dat u daar last van heeft:

  1. Zet de container niet in de zon
  2. Laat gft+e afval uitlekken voordat het in de groencontainer gaat
  3. Gebruik biologisch afbreekbare zakjes voor de groencontainer
  4. Spoel de plastic verpakkingen, drinkpakken en blikken om voor ze in de plastic zak gaan.

Als de deksel niet helemaal sluit, valt er afval tijdens het legen afval naast de wagen. Dat wordt zwerfvuil en dat wil niemand. Het verzoek is dus de container altijd met een dichte deksel aan te bieden.

Je kan voorkomen dat het afval vastvriest door een krant onderin de container te leggen. Om te voorkomen dat de deksel vastvriest kun je daar voor de vorst iets tussen leggen (een stokje of een stokje karton). De chauffeur zal de container altijd een paar keer schudden om het afval los te krijgen.

Je opent de klep van de container met je Saverpas. Per keer dat je een zak in de container gooit wordt een bedrag gerekend. Het tarief wordt bepaald door de gemeente en kun je terugvinden op de pagina Afvalstoffenheffing van de gemeente Rucphen

Per keer kan er maar een volle zak in de container. Dus dan moet de klep meerdere keren open. Maar daar zit geen limiet aan. Voor restafval betaal je per keer dat je een zak in de container gooit. Voor PBD worden geen kosten berekend.

Natuurlijk kun je afval ook naar de milieustraat brengen. Voor (grof) huishoudelijk restafval worden hier wel kosten voor berekend.

Je kan voorkomen dat de zakken opengescheurd worden door ze niet te vroeg aan de straat te zetten. Zet de zakken pas op de dag van ophalen om 07.00 uur aan de straat of bij de verzamelplaats. Voor huishoudens in het buitengebied kan het handig zijn om een steen op de zakken te leggen tegen het wegwaaien.

De plastic zakken die speciaal voor het inzamelen van het PBD afval zijn bedoeld, kun je krijgen bij de verschillende uitgiftepunten. Je vindt deze op de volgende pagina. https://www.samenaandebak.nl/kunststofzakken/ 

Binnen de gemeente Rucphen zijn er inleverpunten voor Incontinentiemateriaal en luiers. De locaties kun je terugvinden op de website van Saver.

Voor vragen over facturen kun je terecht bij de Belastingsamenwerking West Brabant via het telefoonnummer op de aanslag.

Bekijk inleverpunten in jouw wijk

Alle inleverpunten

Bekijk inleverpunten
Gebruik huidige locatie

Laden..

Wil je graag meer informatie over het scheiden van afval?

Bekijk dan ook de website van de gemeente Rucphen en Saver!

Gemeente Rucphen
Bezoek gemeente website