Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Glas

GLAS KAN ONEINDIG GERECYCLED WORDEN!

Glas is relatief eenvoudig en oneindig te recyclen. Dit doen we ook al heel lang in Nederland. Daarom zijn al veel mensen het gewend om hun glas naar de glasbak te brengen en het ter plekke in gekleurd en wit (transparant) glas te scheiden.

Tegenwoordig mogen glazen potten zelfs met metalen deksel en al in de glasbak gegooid worden. Ook mogen glazen potten en flessen restjes bevatten. Dit is goed om te weten, want sommige mensen vinden het apart houden van glasafval lastig, omdat ze denken dat alles volledig schoon in de glasbak moet. Dat hoeft dus helemaal niet! Met de nieuwste recycling technieken worden de deksels  simpelweg  van het glasafval afgehaald en ook wordt het glas goed schoongemaakt.

Het verzamelen en scheiden van glas is dus super eenvoudig. En het biedt vele voordelen: het glas kan gerecycled worden, zodat er weer nieuwe flessen en potten van gemaakt kunnen worden. Daarnaast verbruiken we bij het recyclen van glas aanzienlijk minder energie dan bij het produceren van nieuw glas. Bovendien levert 1 kilogram glasscherven ook 1 kilogram gerecycled glas op. Er treedt dus geen verlies van grondstof op. Het laatste voordeel: dit proces kan dus oneindig doorgaan. Kortom: alle reden om glas apart te houden en naar de glasbak te brengen!

Welk glas hoort waar?

Er zijn heel veel verschillende soorten glas: van theeglazen of wijnglazen tot drankflessen en van complete ramen tot ovenschalen en spiegels. Niet alle soorten glas mogen echter in de glasbak. Sommige soorten glas breng je naar het grondstoffencentrum of de milieustraat of gooi je thuis, als het niet anders kan, bij het restafval weg . Je vindt het wel/niet overzicht van de glasbak onderaan deze pagina.

 

Heb je soorten glas die je bij het grondstoffencentrum of de milieustraat moet inleveren? Kijk voor meer informatie op de pagina van het grondstoffencentrum.

HET GRONDSTOFFENCENTRUM

 

Wat mag wél in de glasbak?

  • Badkamerglas, bijvoorbeeld doorzichtige crèmepotjes, parfumflesjes, lege medicijnflesjes en deodorantflesjes van glas
  • Drankenglas, bijvoorbeeld wijn- en drankflessen, sap- en siroopflessen en bierflesjes zonder statiegeld
  • Keukenglas, bijvoorbeeld potjes en flessen van groenteconserven, broodbeleg, sauzen, olijf- of zonnebloemolie en kruiden

Wat mag niét in de glasbak?

  • Drinkglazen en glazen servies
  • Keramiek en porselein, bijvoorbeeld servies en kruiken
  • Kristal, zoals bijvoorbeeld glazen, schalen en vazen
  • Gloeilampen, TL-buizen, spaar- en ledlampen
  • Vlakglas, zoals bijvoorbeeld ruiten, spiegels en tafelbladen
  • Vuurvast glas, bijvoorbeeld ovenschalen en theekopjes

Bekijk de dichtstbijzijnde glasbak bij jou in de buurt!

Gebruik huidige locatie

Laden..