GFT+E - Samen aan de Bak
Sluit

Het beter scheiden van GFT+E

Doe jij met ons mee?

Aan de GFT+E Bak!

GFT+E is groente -, fruit -, tuinafval en etensresten. Al dit afval hoort thuis in de groene afvalcontainer en van deze afvalstroom worden verschillende nieuwe dingen gemaakt zoals bijvoorbeeld compost. We zien dat GFT+E vaak nog bij het restafval terecht komt. Dat is natuurlijk zonde, want dan is het verloren. Daarom gaan wij samen aan de bak met het beter scheiden van GFT+E. En daar hebben we jou bij nodig!

Wat mag wel bij het GFT+E:

Dat is niet altijd even makkelijk. Daarom geven we hieronder een overzicht.

 

 

Groente- en fruitresten en schillen

Etensresten (ook botjes en graten)

Brood, deeg, rijst en pasta

Losse thee, koffiedik

Strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine huisdieren, met hun poep

Bloemen en planten

Tuinafval

Check waar je je afval laat in onze afvalwijzer!

Waarom vinden we afval scheiden belangrijk?

Het scheiden van afval is belangrijk, want van deze afvalstromen kunnen we weer nieuwe grondstoffen maken. Dit heeft zowel financiƫle voordelen als voordelen voor het milieu. Nou bestaat in Nederland gemiddeld het restafval voor bijna 50% uit GFT+E afval. GFT+E staat voor Groente, Fruit, Tuinafval en Etensresten. Etensresten horen hier dus bij! GFT+E bij het restafval is zonde, want met zuiver GFT+E afval kunnen we een hoop doen. Zo wordt hier bijvoorbeeld biogas van gemaakt voor groene stroom of compost wat weer in de landbouw gebruikt kan worden. Het goed scheiden van GFT+E afval levert dus een hoop op!

CHECK DE AFVALWIJZER

Tips voor het scheiden van GFT+E:

  • Verpak etensresten, zoals vlees, in een krant of biologisch afbreekbare afvalzak (GFT+E-zakje!)met kiemplantlogo. Vliegen leggen hun eitjes graag in etensresten, dus als ze daar niet bij kunnen, is de container minder aantrekkelijk voor hen.

  • Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden. Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan hierdoor dood. Verse lavendel helpt, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur ook.

  • Zet de container zo nu en dan op een kier of open. Maden houden niet van licht en wel van vochtige, donkere plekken.

  • Leg op de bodem een oude krant, stro of zaagsel. Deze nemen het vocht uit het afval op. Daarmee voorkomt u dat afvalresten op de bodem aankoeken.

  • Zet de container in de schaduw en sluit alle (composteerbare) GFT+E zakken in de container goed af. In de zon komen eitjes van de vliegen sneller uit.

Heb je meer vragen over het scheiden van afval?

Neem dan contact met ons op via info@saver.nl of bel 0165-597777.

Mail ons! Bel ons!