Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Zero waste BBQ

Als de zomer begint en de temperaturen stijgen, komen de echte grillmasters weer tevoorschijn om het picknick- en barbecueseizoen te openen. Terwijl we ons voorbereiden op deze gezellige buitenfeesten, is het ook belangrijk om na te denken over de impact die deze activiteiten hebben op het milieu. Een BBQ of picknick kan namelijk veel afval met zich meebrengen! Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om te genieten van een picknick of BBQ zonder een spoor van afval achter te laten. We geven je graag een aantal tips voor een zero waste picknick of BBQ deze zomer.

 

Vermijd wegwerpplastic en aluminiumfolie

Vervang wegwerpbestek, borden en bekers door duurzamere opties. Roestvrijstalen bestek, bamboe borden en herbruikbare bekers zijn geweldige keuzes. Denk ook aan herbruikbare servetten in plaats van papieren. Voorkom dat er hele rollen aluminiumfolie doorheen gaan tijdens de voorbereiding. Als je voedsel wilt bedekken, overweeg dan om bijenwasdoeken te gebruiken, die zowel herbruikbaar als biologisch afbreekbaar zijn.

 

Kies voor bulk

Koop je voedsel in bulk en vermijd verpakte producten waar mogelijk. Dit vermindert de hoeveelheid verpakkingsafval. Vers fruit en verse groenten kun je sowieso zonder verpakking kopen.

 

Composteer voedselresten

Voedselresten zoals fruit- en groenteschillen kunnen gemakkelijk gecomposteerd worden. Neem een composteerbare zak of een compostemmertje mee naar je picknick of BBQ om je biologisch afbreekbare afval te verzamelen.

 

Drink uit hervulbare flessen

Neem hervulbare waterflessen mee in plaats van wegwerpflessen. Als je van plan bent om frisdranken te serveren, overweeg dan om bijvoorbeeld een Sodastream mee te nemen om frisdrank ter plekke te maken, dit scheelt weer plastic flessen!

 

Maak een plan voor de restjes en ruim je afval op!

Plan van tevoren wat je met de restjes gaat doen. Misschien kun je ze gebruiken voor de volgende maaltijd of ze doneren aan een lokale voedselbank. Zorg er daarnaast voor dat je jouw afval niet achterlaat maar netjes in een afvalbak gooit. Wil je graag een stapje extra zetten? Neem dan het afval mee naar huis zodat je het op de juiste manier kunt scheiden.

 

Het organiseren van een zero waste picknick of BBQ vereist wat extra planning, maar zorgt ook voor een goede daad! Alle kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken, zo draag je bij aan een schonere planeet. Laten we deze zomer samen aan de bak gaan en onze picknicks en BBQ’s zo duurzaam mogelijk maken!