Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Houd jouw etensresten gemakkelijk apart!

Het restafval dat in Nederland ingezameld wordt, bestaat gemiddeld nog voor zo’n 32% uit GFT+E (Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten). Dat is zonde, want van zuiver GFT+E kunnen we biogas of compost maken.  Van biogas kan weer groen gas worden gemaakt, zodat we minder aardgas nodig hebben. Compost wordt weer gebruikt als bemesting van de aarde door boeren, tuinders, maar ook door jouzelf. En daar nog bovenop: heb je minder restafval, dan betaal je ook minder afvalstoffenheffing. Het goed apart houden van GFT+E levert dus veel op!

 

Doe jij ook mee met het scheiden van GFT+E? In dit bericht geven we je een aantal handige tips voor het gemakkelijk apart houden van jouw etensresten in de keuken. Benieuwd? Lees snel verder!

Keukenemmertje

Wil jij jouw etensresten op een gemakkelijke manier apart houden? Gebruik dan een compostemmertje op het aanrecht. Hierdoor kun je etensresten direct weggooien in de keuken en voorkom je dat je het uit gemak weggooit bij het restafval. Keukenemmertjes zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren, van luxe design tot simpel bakje. Zo kun je altijd een bakje vinden dat matcht met jouw interieur! De meeste keukenemmertjes hebben een inhoud van 10 liter. Wil je je bakje niet al te vaak hoeven schoonmaken? Gebruik dan speciale, composteerbare afvalzakjes met een kiemplantlogo erop. Deze kun je in elke supermarkt kopen.

 

Composteerbare zakjes

Een andere optie om je etensresten gemakkelijk apart te houden in de keuken, is het gebruik van composteerbare zakjes. Je kunt deze zowel los op het aanrecht als in combinatie met een keukenemmertje gebruiken. Laat etensresten uitlekken voordat je deze in het zakje doet. Zorg ervoor dat je het zakje om de dag weggooit. Zo voorkom je naast stank en fruitvliegjes ook dat het zakje al begint te scheuren. Na een dag start namelijk het composteringsproces van het zakje al! Let er wel op dat je alleen zakjes met het kiemplantlogo erop gebruikt.

 

Het composteringsproces: verstoor het niet!

Het is ontzettend belangrijk om geen plastic of ander afval (en ook geen bioplastics!) bij het GFT+E te gooien. Hiermee verstoor je namelijk het composteringsproces. De verwerker van het GFT+E keurt onze lading ingezameld GFT+E afval dan af. Het moet dan helaas verbrand worden. Gevolg is dat we er geen nieuwe grondstoffen en producten zoals biogas en compost van kunnen maken. Ook bioplastics horen niet bij het GFT+E. Ze hebben veel langer nodig om te composteren dan het GFT+E zelf en verstoren daarmee het proces. Bioplastics horen in het restafval thuis, hoe jammer dit ook is.

Benieuwd naar wat er wel/niet in de GFT+E container mag? Kijk dan op: https://www.samenaandebak.nl/gfte/

 

Samen kunnen we ervoor zorgen dat er minder GFT+E in het restafval terecht komt! Zet een stap in de goede richting en start vandaag nog met het apart houden van jouw etensresten in de keuken. Hoe je ook begint met afval scheiden: alle kleine beetjes helpen!