Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Duurzame back to school tips

De zomer loopt ten einde en het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Daar komen vaak een heleboel nieuwe spullen bij kijken! We geven je graag een aantal tips om het nieuwe schooljaar duurzamer te beginnen.

 

Hergebruik je oude schoolspullen

Allereerst, gooi je oude schoolspullen niet zomaar weg. Kijk of pennen, potloden, schriften en mappen nog bruikbaar zijn. Is je rugzak nog in goede staat? Zo ja, waarom zou je hem dan niet nog een jaartje gebruiken?

 

Koop duurzame producten

Als je toch nieuwe spullen moet kopen, let dan op de milieuvriendelijkheid van de producten. Kies bijvoorbeeld voor gerecyclede schriften of potloden van FSC-gecertificeerd hout. Er bestaan tegenwoordig zelfs whiteboard schriften waar je oneindig in kunt schrijven en dit vervolgens weer kunt wissen. Zo kun je een schrift meerdere schooljaren gebruiken!

 

Creatief boeken kaften

Veel scholieren kaften hun boeken om deze te beschermen. In plaats van kaftpapier te kopen, kun je ook je eigen kaftpapier maken! Met bijvoorbeeld oude tijdschriften, papieren winkeltasjes, landkaarten of oude kleding maak je de mooiste creaties.

 

Koop eens wat spullen tweedehands

Niet alles hoeft nieuw te zijn. Voor items zoals boeken, sportuitrusting en kleding kan je ook bij Stichting De Kringloper of platformen zoals Marktplaats terecht. Dit is vaak goedkoper en het vermindert de vraag naar nieuwe producten.

 

Afvalvrije lunch

Daag jezelf eens uit en maak een verpakkingsvrije lunch voor je kids! Zo kun je gebruik maken van herbruikbare verpakkingen zoals een herbruikbare boterhamzak in plaats van een plastic zakje of aluminiumfolie. Vul daarnaast een herbruikbare fles met water of zelfgemaakt sap in plaats van een standaard plastic flesje. Zo geef je ook nog eens het goede voorbeeld!

 

Duurzaam pendelen

Moedig je kinderen aan om naar school te lopen, te fietsen of het openbaar vervoer te nemen. Dit vermindert de uitstoot van broeikasgassen en is vaak gezonder en leuker.

 

Door duurzamere keuzes te maken, kunnen we onze kinderen niet alleen helpen om milieubewuster te worden, maar ook een verschil maken in onze gemeenten! Het zijn de kleine veranderingen die tellen en een groot verschil maken op de lange termijn. Laten we samen aan de bak gaan om dit schooljaar groener te beginnen!