Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Tuinmeubelen renoveren & restylen

Je kent het wel, die vertrouwde tuinmeubels beginnen er een beetje versleten en ouderwets uit te zien. Misschien denk je dat het tijd is om ze weg te gooien en nieuwe te kopen. Maar voordat je dat doet, denk eens aan een duurzamer alternatief: renoveren en restylen. Het geven van een tweede leven aan je oude tuinmeubels is niet alleen een geweldige manier om geld te besparen, maar ook om je steentje bij te dragen aan het milieu.

 

Houten meubels renoveren

De verf van houten tuinmeubels kan na verloop van tijd vervagen of verkleuren. Gelukkig kunnen houten tuinmeubels gemakkelijk worden gerenoveerd met een beetje schuurwerk en een nieuwe verflaag. Gebruik een milieuvriendelijke verf of beits om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en het een nieuwe look te geven.

 

Metaal opknappen

Metaal kan roesten, maar dat betekent niet dat je het moet weggooien. Verwijder de roest met een staalborstel en breng vervolgens een roestwerende verf aan. Zo zien je metalen meubels er weer als nieuw uit.

 

Kussens opnieuw bekleden

Het stoffen deel van tuinmeubels kan na verloop van tijd verkleuren en slijten. Overweeg om nieuwe kussens te kopen of, nog beter, bekleed de oude opnieuw. Tip: Kies stoffen die kleurvast zijn en bestand zijn tegen weersinvloeden.

 

Decoratieve accenten

Geef je tuinmeubels een persoonlijk tintje met decoratieve accenten. Voeg wat kleur toe met milieuvriendelijke verf of gebruik stencils om een uniek ontwerp te creëren.

 

Hergebruiken en herbestemmen

Zelfs als je meubels niet meer bruikbaar zijn voor hun oorspronkelijke doel, kun je vaak een herbestemming vinden. Een oude houten ladder kan bijvoorbeeld een prachtig bloemenrek zijn, en een oud bankje kan een plantenbak worden.

 

Door je tuinmeubels een tweede leven te geven, help je afval te verminderen en draag je bij aan een duurzamere planeet. Bovendien is het een geweldige kans om je creativiteit te uiten en is voldoening van jouw eigen creatie de echte beloning. Voordat je die oude meubels wegdoet, bedenk dan wat een beetje ‘Do it yourself’ kan doen. Zo ben je duurzaam bezig en breng je wat extra charme en karakter in je tuin!

 

Verkopen of weggooien

Wil je je tuinmeubelen echt niet meer houden? Verkoop ze dan op Marktplaats of breng ze bij Stichting De Kringloper, zo maak je er iemand anders blij mee. Kapotte tuinmeubelen kun je inleveren bij het grondstoffencentrum of de milieustraat in jouw gemeente.