Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Veilig omgaan met fietsaccu's

Een e-bike biedt een geweldige manier om te genieten van de zomerzon terwijl je ook nog eens actief bezig bent. Met een fietsaccu kun je eenvoudig en gemakkelijk lange afstanden afleggen, maar het is van groot belang om ervoor te zorgen dat je veilig omgaat met jouw fietsaccu. In dit artikel geven we je acht handige tips. Benieuwd? Lees snel verder!

 

Tip 1: Lees de handleiding zorgvuldig

De handleiding is je beste vriend als het gaat om de specificaties en functies van jouw fietsaccu. In de handleiding staat dus ook vermeld hoe je je accu correct moet behandelen en onderhouden.

 

Tip 2: Gebruik alleen de geadviseerde lader

Er zijn verschillende soorten fietsaccu’s en elke accu heeft zijn specifieke oplader nodig. Het gebruik van een andere lader kan je accu beschadigen of zelfs brand veroorzaken!  Daarom is het essentieel om alleen de originele lader te gebruiken.

 

Tip 3: Haal de accu van de lader als hij vol is

Haal de accu van de lader af als hij volledig opgeladen is. Dit helpt niet alleen om de levensduur van de accu te verlengen, maar het voorkomt ook mogelijke oververhittingsproblemen.

 

Tip 4: Bewaar je fietsaccu op de juiste plek

De optimale plek om je fietsaccu te bewaren en op te laden is in een droge, koele ruimte die niet blootstaat aan direct zonlicht of vrieskou. Daarnaast moet de ruimte vrij zijn van brandbare materialen, zoals kussens of gordijnen. Heb jij ook een rookmelder in de buurt? Mooi! Dit zorgt voor extra veiligheid.

 

Tip 5: Laad je accu eens per drie maanden en na langere fietstochten op

Zelfs als je je e-bike niet gebruikt, is het belangrijk om de accu regelmatig en na langere fietstochten op te laden om diepteontlading te voorkomen. Dit helpt om de levensduur van de accu te verlengen.

 

Tip 6: Laat je accu onderhouden door deskundige

Als je merkt dat de prestaties van je accu afnemen, is het tijd om een professional in te schakelen. Een BOVAG-fietsspecialist kan je helpen om de conditie van je accu te beoordelen en eventuele problemen op te lossen.

 

Tip 7: Beschadigde accu? Bewaar hem in droog zand

Als je merkt dat je fietsaccu defect is, neem dan onmiddellijk maatregelen om je veiligheid te waarborgen. Plaats de accu in een emmer met droog zand en bewaar deze buiten op een droge plek.

 

Tip 8: Lever je beschadigde of oude fietsaccu in

Lever een beschadigde, oude of kapotte fietsaccu altijd zo snel mogelijk in bij een fietsenwinkel of bij de milieustraat in jouw gemeente. Door je oude of beschadigde fietsaccu’s in te leveren, draag je bij aan recycling en help je het milieu. Gooi jouw fietsaccu in ieder geval nooit bij het restafval. Alle soorten accu’s en batterijen kunnen namelijk brand veroorzaken!