Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Statiegeld op blikjes

Vanaf 1 april 2023 zit er naast statiegeld op grote en kleine plastic flessen ook € 0,15 cent statiegeld op drankblikjes. Een belangrijke stap in de richting van een duurzame toekomst! Lever jij voortaan ook jouw drankblikjes in?

 

Hoe, waar en wat inleveren

Niet op alle blikken zit statiegeld. Je herkent blikjes met statiegeld aan het statiegeld logo. Daarnaast geldt de volgende vuistregel: kun je er rechtstreeks uit drinken? Dan zit er statiegeld op jouw blikje. Let wel op! De barcode op het blikje moet leesbaar blijven bij het inleveren; voor een geplet blikje ontvang je dus geen statiegeld. In de supermarkt krijg je jouw statiegeld direct terug. Lever je jouw blikje in bij een bioscoop of sportclub? Dan gaat het ingezamelde statiegeld naar een goed doel.

 

 

Oneindig recyclen

Met de invoering van statiegeld op blikjes worden mensen hopelijk gestimuleerd om hun drankblikje na gebruik weer in te leveren. Weet dat je met het inleveren van jouw drankblikje bijdraagt aan het recycleproces van blik. Dit is belangrijk, want in 2025 moet Nederland volledig circulair zijn. Dat betekent dat materialen en producten zo lang mogelijk moeten worden hergebruikt en gerecycled. Op deze manier gaan materialen en grondstoffen langer mee. En dat is nodig, omdat sommige grondstoffen schaars zijn. Wist je dat blik zelfs oneindig gerecycled kan worden? Een win-win situatie dus! Zo wordt er bijvoorbeeld van gerecyclede blikken een fiets gemaakt.

 

Minder zwerfafval

Uit onderzoek blijkt dat de invoering van statiegeld een positief effect heeft op zwerfafval. Zo heeft de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes in 2021 al gezorgd voor een schoner straatbeeld. Hopelijk gaat dat met de drankblikjes net zo. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de straten en de natuur in jouw gemeente nog schoner worden! Doe jij ook mee?