Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Wat kun je doen met blikafval?

Blik zamelen we vanaf nu in samen met plastic verpakkingsafval en drankkartons.
Benieuwd hoe jouw gemeente hiermee omgaat?

Meer informatie

 

In elk huishouden wordt er in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu bewust bezig bent met het scheiden van het afval of niet. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval beter is, maar soms is afval moeilijk te vermijden. Daarom delen wij regelmatig tips om afval een nieuw leven te geven. In dit artikel lees je meer over hoe je lege blikken een nieuw leven kunt geven.

 

Tips

 

1. Lantaarns

Van grote en kleine blikken kun je een leuke lantaarn maken voor in huis. Met een beetje handigheid, een leuk patroon en een waxinelichtje maak je een ontzettend leuke lantaarn. Je kunt natuurlijk zelf iets creatiefs bedenken maar ben je opzoek naar een patroon of methode neem gerust een kijkje op Pinterest.

 

2. Plantenpotten

Een leeg blik kun je uitstekend gebruiken als plantenpotjes voor verse kruiden of andere planten. Je kunt het blik zo laten of je kun het blikje versieren of schilderen. Je kunt het zo creatief mogelijk maken!

 

3. Robots

Een leuk project om samen te doen met je kinderen, neefjes of nichtjes. Je kunt met blik de leukste creaties maken. Het enige wat je nodig hebt is blikken, wat knutselmaterialen en een heleboel fantasie. Het maken van robots vonden wij een super leuk idee.

 

4. Bliktelefoon

Je kent het misschien nog wel van vroeger: de bliktelefoon. Hoe leuk is het om je old school spelgoed te delen met je kinderen. Heb je ze nu niet meer? Geen probleem, ze zijn heel gemakkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn twee blikken en een touw. Een leuk project waarvan je kinderen ook nog iets kunnen leren!

 

5. Uncycled kerstboom

We zijn de laatste jaren ook steeds vaker thuis bezig met duurzaamheid. Een creatieve kerstboom sluit hier helemaal op aan. Je kunt van een aantal oude blikken en wat knutselmateriaal een gezellige kerstboom maken, die je elk jaar weer opnieuw op kunt zetten. Op Pinterest vindt je super veel voorbeelden. Maar je kunt natuurlijk ook van blik verschillende decoraties maken voor in de kerstboom.

 

5. Muziekinstrumenten

Je weet dat je kinderen enorm creatief zijn met het produceren van geluid. Geef ze een stuk speelgoed en ze halen er het maximale geluid uit. Kinderen doen niets liever dan muziek en herrie maken, dus hoe leuk is het om dan eerst zelf aan het knutselen te gaan. Dan kun ze nog trotser spelen met hun eigen gemaakte muziekinstrumenten. Met blikken kun je bijvoorbeeld een paar trommels of shakers maken.

 

6. Loopklossen

Ken je dat nog van vroeger? De loopklossen! Het is een gemakkelijke manier om nieuw speelgoed te maken voor je kinderen. Of misschien wil je het zelf ook nog eens proberen? Het is heel gemakkelijk het enige wat je nodig hebt is twee blikken en wat touw. Het is wel aan te raden om een paar stevige blikken te gebruiken. En ook met dit project kun je het zo creatief mogelijk maken.

 

7. Bowlingspel

Heb je nu veel blikken over en is het plastic afval net opgehaald? Dan kun je samen met je kinderen een bowlingspel maken. Je kunt de blikken versieren en op allerlei manieren vormgeven. Je hebt er dan dubbel plezier van, tijdens het maken en daarna ook tijdens het bowlen.

 

8. Pennenbak

In een leeg blik kun je verschillende spullen opbergen. Dit kun je doen met bestek, kantoorartikelen, knutselspullen, etc. Door een paar kleine aanpassingen worden het leuke hot items in je interieur. Geef de blikken een schuurbeurt en een lik verf en dan passen ze perfect in je huis. Of wil je er toch een creatiever project van maken kijk dan naar verschillende tutorials op internet.

 

Bij alle projecten staan er veel leuke voorbeelden op Pinterest.