Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Tips

Voor het scheiden van plastic afval

Plastic afval scheiden: het is een item waarover veel wordt gesproken. In Nederland produceren we bijna 500 kilo afval per persoon per jaar. De helft wordt netjes door ons gescheiden bij het inleveren. 70 % van het papier en glas wordt al gescheiden. Van het plastic is dat nog maar 59%. Dit kan dus veel beter. In dit nieuwsbericht geven we je tips waar je op kunt letten bij het scheiden van plastic afval.

 

Tips

1. Zorgvuldig scheiden

Het is belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat tijdens het scheiden van je afval. Bekijk eerst goed welk afval in welke bak hoort. Dit kun je checken via de Afvalscheidingswijzer. Wij hebben een paar veel voorkomende fouten voor je op een rij gezet: chipszakken, vleesschaaltjes van piepschuim en zwarte plastic schaaltjes horen niet bij het plastic afval maar bij het restafval. Ook kleine plastic spullen die niet als verpakking bedoeld zijn, horen thuis bij het restafval. Grote plastic voorwerpen, zoals tuinstoelen, speelgoed en piepschuim, kun je inleveren bij de milieustraat.

 

2. Gooi het niet op straat

Gooi nooit je afval op straat. Dit afval noemen wij ook wel zwerfafval. Zwerfafval is slecht voor mensen, dieren en het milieu. Denk dus na voordat je kauwgom uit het autoraam gooit.

3. Plastic niet in de GFT+E container

Gooi te allen tijde geen plastic in de groene container. Het afval in de GFT+E containers komen bij het compost terecht. Via het compost komt het terecht in de natuur en in het water. Als hier plastic afval tussenzit, komt dit ook in de natuur en in het water. Ook het bioplastic mag hier niet in gegooid worden. Dit soort plastic composteert niet snel genoeg.

4. Wees doorzichtig

Voor het inzamelen van al het plastic adviseren wij om je afval in een doorzichtige zak te doen. Zo kan de afvalverwerker beter zien wat er in de zak zit. Zo voorkomen we dat er verkeerd afval in het verkeerde verwerkingsproces terecht komt.

5. Legen, niet afwassen

Het is niet nodig om de plastic verpakkingen of bakjes af te wassen voordat je ze gescheiden weggooit. Het plastic hoeft niet schoon te zijn. Het kost jou meer tijd dan dat het de machine kost. Haal wel de aluminium deksels van de plastic verpakkingen af of haal de chipszak ertussenuit. Zo help je het proces toch een beetje.

6. Voorkomen is beter dan genezen

Gebruik je spullen slimmer. Je kunt spullen delen, repareren of tweedehands kopen. Of koop geen wegwerpspullen. Er zijn verschillende manieren om je afval te verminderen. Dit is ook beter voor het milieu dan afval verwerken.