Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Waar gooi je koffie afval weg?

Waar gooi je koffie afval weg?

Veel mensen weten niet waar ze afval van koffie, zoals pads, cups en filters, weg moeten gooien. Daarom geven we je er in dit nieuwsbericht duidelijkheid over.

 

Koffiedrab en koffiefilters

Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken.

 

Koffiepads en theezakjes

Koffiepads en theezakjes mogen niet bij het GFT+E, omdat in het filterpapier vaak kunststof is verwerkt. Ze moeten worden weggegooid bij het restafval.

 

Koffiecups

Koffiecups mogen niet in de zak voor plastic, omdat er koffiedrab en vaak een aluminium laagje in zit en ze daardoor niet met het plastic verpakkingsafval gerecycled kunnen worden. Koffiecups kunnen ook bij het restafval gegooid worden. Een aantal merken (bijvoorbeeld Nespresso en l’Or) heeft een eigen inzamelsysteem voor de koffiecups. Je kunt deze cupjes bij de winkel inleveren of meegeven aan de bezorger van nieuwe cups. Dit doe je in een recyclezakje. Je kunt ze ook opsturen.

Een aantal merken (Peeze, FairTrade) heeft composteerbare koffiecupjes, die mogen in de biobak. Is dit niet mogelijk, dan gooi je de koffiecupjes bij het restafval.

 

Tips voor een duurzamer bakkie

  1. Zet koffie op maat: maak niet meer koffie dan je opdrinkt.

 

  1. Verspil geen energie en schakel apparatuur op tijd uit. Giet filterkoffie in een thermoskan.

 

  1. Beperk de hoeveelheid melk in je koffie, zorg wel dat je genoeg zuivel binnenkrijgt.

 

  1. Gooi gebruikte koffiefilters en koffieprut weg in de GFT+E bak. Spoel geen koffieprut door de gootsteen, dan kun je rioolproblemen veroorzaken.

 

  1. Gebruik je koffiecups? Spoel hervulbare koffiecups af met koud water (en niet onder warm stromend water). Lever kant-en-klare cups in via het inleversysteem van het merk in (als dat er is) of gooi het anders weg in het restafval.

 

  1. Check of er een keurmerk op de verpakking staat en ga voor een topkeurmerk.

 

  1. Koffie voor onderweg? Neem je eigen beker mee om afval te voorkomen.