Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Waar gooi je koffie afval weg?

Waar gooi je koffie afval weg?

Veel mensen weten niet waar ze afval van koffie, zoals pads, cups en filters, weg moeten gooien. Daarom geven we je er in dit nieuwsbericht duidelijkheid over. Vanaf 1 januari 2023 zijn er namelijk een aantal regels veranderd!

 

 

Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjes

Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken.

 

Koffiepads en theezakjes mogen vanaf 1 januari ook bij het GFT+E afval. Een goede ontwikkeling! Niet alleen maar voor jouw portemonnee maar ook voor het milieu. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het GFT+E afval levert landelijk op jaarbasis namelijk zo’n 88 miljoen kilo extra compost op. Zo gaan we samen aan de bak voor een circulair Nederland in 2050!

 

 

Koffiecups

Hoewel veel koffiecups uit plastics en aluminium bestaan, mogen ze niet in de PBD zak voor plastic, blik en drinkpakken gegooid worden. Omdat er in koffiecups koffiedrab zit, kunnen ze namelijk niet als PBD gerecycled worden. Koffiecups horen in het restafval thuis. Een aantal merken (bijvoorbeeld Nespresso en l’Or) heeft echter een eigen inzamelsysteem voor de koffiecups. Je kunt deze cupjes bij de winkel inleveren, meegeven aan de bezorger van nieuwe cups of ze opsturen. Een aantal merken (Peeze, FairTrade) heeft composteerbare koffiecupjes. Let op! Ook deze koffiecupjes horen bij het restafval!

 

 

Tips voor een duurzamer bakkie

Ga je samen met ons aan de bak en draag je graag bij aan een duurzame samenleving? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet voor een duurzaam bakkie.

 

  • Zet koffie op maat: maak niet meer koffie dan je opdrinkt.

 

  • Verspil geen energie en schakel apparatuur op tijd uit. Giet filterkoffie in een thermoskan.

 

  • Beperk de hoeveelheid melk in je koffie, zorg wel dat je genoeg zuivel binnenkrijgt.

 

  • Gooi gebruikte koffiefilters en koffieprut weg in de GFT+E bak. Spoel geen koffieprut door de gootsteen, dan kun je rioolproblemen veroorzaken.

 

  • Gebruik je koffiecups? Spoel hervulbare koffiecups af met koud water (en niet onder warm stromend water). Lever kant-en-klare cups in via het inleversysteem van het merk (als dat er is) of gooi het anders weg in het restafval.

 

  • Check of er een keurmerk op de verpakking staat en ga voor een topkeurmerk.

 

  • Koffie voor onderweg? Neem je eigen beker mee om afval te voorkomen.