Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Maak je eigen herfstcompost!

Wil jij met herfstbladeren jouw eigen compost maken? Leuk! En super duurzaam, want met een eigen composthoop hoeft er minder afval opgehaald te worden en verbeter je tegelijkertijd de bodem van jouw tuin. We geven je graag een aantal handige tips.

 

Kies het juiste systeem

Je kunt kiezen uit verschillende composteersystemen. Welke je kiest, hangt vooral af van de grootte van je tuin, de hoeveelheid te composteren afval en de verhouding tussen tuin- en keukenafval. Zo kun je gaan voor een composthoop: hiervoor heb je genoeg ruimte in je tuin nodig. Voel je meer voor een beperkte, afgesloten ruimte voor je compost? Ga dan voor een houten of plastic compostvat. Heb je geen tuin of weinig ruimte? Kies dan voor bijvoorbeeld een composteertrommel of wormenbak.

 

Besteed tijd aan jouw composthoop

Houd er rekening mee dat een composteringsproces voldoende tijd en aandacht nodig heeft. Zorg dus voor de juiste omstandigheden.

 

Een goede doorluchting

Zorg voor voldoende lucht in de composthoop. Je kunt het composteerproces versnellen door elke zes weken de composthoop geheel ondersteboven te keren. In een halfopen of gesloten compostvat kun je organisch afval niet omzetten, dan is de juiste GFT-samenstelling extra belangrijk!

 

Variatie in jouw composthoop

Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn. En zowel koolstofrijk afval zoals snoeihout, stro en boombladeren als stikstofrijk afval zoals mest en tuinafval bevatten. Leg veel tuinafval niet in één keer maar in verschillende delen op de composthoop.

 

Voldoende vochtigheid

Jouw composthoop mag niet te nat of te droog worden. Zorg ervoor dat er niet te veel water of regen bij de composthoop komt. Te veel regen kan voor een tekort aan lucht zorgen of voedingstoffen wegspoelen.

 

Zorg voor de juiste plek

Plaats jouw composthoop of open compostvat niet in een open veld of onder een afdak. De ideale plek is half beschut tegen regen en zon.

 

Gooi GFT+E afval niet zomaar op de composthoop

Niet alles wat in de GFT+E container mag, kan ook op de composthoop. Dit komt doordat de omstandigheden in de composthoop anders zijn dan die in een professionele composteerinrichting. Twijfel je over wat er wel of niet op jouw composthoop kan? Bekijk dan de wel/niet lijst op Milieu Centraal. Hier vind je ook meer informatie over composteren in compostvaten, composteertrommel of wormenhotel.

MEER OVER COMPOSTEREN