Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Afval van het kerstdiner

Kerst voorbij? Dit doe je met je afval

 

Eerder deze maand deelden we al verschillende tips voor sinterklaasafval. Maar ook bij een kerstdiner komt een hoop afval kijken. Weet jij in welke bak jouw kerstafval thuishoort? We nemen je graag mee!

 

Gourmetstel of Pizzarette

Is jouw gourmetstel of Pizzarette toe aan vervanging? Maak dan gebruik van de ‘oud-voor-nieuw-regeling’. Bij het kopen van een nieuwe lever je je oude in bij de winkel, want winkels zijn wettelijk verplicht je oude apparaten terug te nemen. Je kunt deze ook naar de milieustraat of het grondstoffencentrum brengen. Zijn je oude apparaten nog goed? Breng ze dan bij Stichting De Kringloper.

 

Kerststukjes met steekschuim of oase

Wil je na de kerst jouw kerststukje weggooien? Let dan extra goed op of er geen oase of steekschuim in het stukje zit. Steekschuim is gemaakt van een soort plastic en mag dus niet bij het GFT+E afval. Echte takjes van bijvoorbeeld kerstbomen mogen wel bij het GFT+E afval.

 

Kaarsen

Kaarsen zijn de perfecte sfeermakers tijdens een kerstdiner. Zijn je kaarsen bijna helemaal opgebrand? Stompjes van kaarsen horen bij het restafval. Maar je kunt er eerst nog veel meer andere dingen mee doen. Je kunt de stompjes bijvoorbeeld bewaren om er weer een nieuwe kaars van te maken. Kijk eens op https://www.vtwonen.nl/schoonmaken/5-x-dit-kun-je-doen-met-oude-kaarsen~52d0ed1?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F  voor meer tips.

 

Vet

Gooi frituurvet of olie niet bij het restafval en spoel het zeker ook niet door de wc, maar lever het in bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Kijk op https://www.saver.nl/educatie/wat-hoort-waar/ waar bij jou in de buurt een inleverpunt is. Natuurlijk kun je frituurvet en olie ook altijd op de milieustraat of grondstoffencentrum kwijt. Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met restjes vet en al bij het GFT+E.

 

Kerstboom

Heb je een echte kerstboom? Dan kun je jouw kerstboom inleveren bij de milieustraat of het grondstoffencentrum. Sommige gemeenten organiseren een speciale inzamelactie. Houd hiervoor de berichtgeving van je gemeente in de gaten. Als je jouw kerstboom inlevert, zorg  er dan voor dat deze gebruikt kan worden om compost te maken. Haal dus altijd alle versieringen uit je boom! Heb je een kunstkerstboom en wil je deze vervangen? Kijk dan eerst of deze nog een tweede ronde mee kan. Zo ja, breng ‘m dan naar Stichting De Kringloper. Is je kunstboom echt versleten? Lever ‘m dan in bij de milieustraat of grondstoffencentrum.