Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Voorjaarsschoonmaak en afval.

Waar laat je het?

Het einde van de winter nadert en het voorjaar is in zicht. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak! Daar kan een hoop afval bij komen kijken. Van allesreiniger tot ontkalker. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten schoonmaakmiddelen en reinigers. Maar waar kun je restanten en verpakkingen van dit soort producten weggooien? In dit artikel geven we daar antwoord op.

 

Niet bij het restafval – KCA en gevaarlijke stoffen

Niet alle schoonmaakmiddelen mogen met verpakking en al bij het restafval weggegooid worden. Afval dat schadelijk is voor het milieu, valt onder gevaarlijke stoffen of klein chemisch afval – ook wel KCA genoemd. Het is belangrijk dat deze middelen niet bij het restafval terechtkomen, omdat ze onder speciale omstandigheden verbrand of gestort moeten worden. Hoe je deze middelen herkent? Vroeger kon je klein chemisch afval herkennen aan het KCA-logo ofwel een container met kruis er doorheen. Tegenwoordig is dit logo afgeschaft en vind je dit niet meer terug op alle schadelijke producten. Kortom, erg lastig om te bepalen waar je jouw afval kwijt kunt! Dit vraagt om dubbelchecken en zorgvuldigheid. Verkeerd afval weggooien kan namelijk een grote impact hebben op het milieu.

 

Middelen zoals bestrijdingsmiddel, lampenolie, verf, lak, beits, terpentine, thinner, verfverdunner, kwastreiniger en wasbenzine horen bij het KCA. Dit afval kun je inleveren bij het grondstoffencentrum of de milieustraat bij jou in de buurt. Weet je niet zeker of een product onder KCA of gevaarlijke stoffen valt? Raadpleeg dan de afvalscheidingswijzer op deze website (link).

 

Plastic scheiden

Door jouw lege schoonmaakflessen bij het PBD weg te gooien, draag je bij aan recyclen en het hergebruiken van grondstoffen. Let er wel op dat de verpakkingen helemaal leeg zijn, want restanten van schoonmaakmiddelen kunnen het recycleproces verstoren.

 

Wel bij het restafval         

Als je restanten van schoonmaakmiddelen over hebt en deze niet op wilt maken, dan kun je sommige middelen met verpakking en al bij het restafval weggooien. Middelen zoals ammonia, spiritus, bleekwater, ontsmettingsmiddel, koperpoets, zilverpoets, snel ontkalker en vlekverwijderaar mogen bij het restafval weggegooid worden.

 

Milieubewuste schoonmaakmiddelen kiezen?

Kijk voor milieubewuste schoonmaaktips op de website van Milieucentraal of via onderstaande button.

SCHOONMAAKTIPS

 

 

Ga jij ook aan de slag met een voorjaarsschoonmaak? Check dan goed van tevoren of je jouw afval in de juiste bak gooit. Zo gaan we samen aan de bak voor een beter milieu!