Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Waar laat ik batterijen?

Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dit betekent niet alleen meer e-bikes op de weg, maar ook meer accu’s bij het afval. Dat geeft niet, als ze maar bij het juiste afval terechtkomen! Naast elektrische fietsen zijn steeds meer apparaten voorzien van (oplaadbare) accu’s. Zo zijn er in een gemiddeld huishouden wel 100 accu’s te vinden! Ook ouderwetse batterijen blijven populair. Wist je dat we in Nederland per persoon gemiddeld 22 batterijen per jaar kopen?

 

Genoeg weetjes over batterijen. Weet jij als inwoner van jouw gemeente waar je jouw batterijen kwijt kunt? Het is erg belangrijk dat batterijen op de juiste manier worden ingezameld. In dit artikel vertellen we je er alles over.

 

Niet bij het restafval en niet bij je elektronisch afval

Een groot gedeelte van de Nederlanders gooit batterijen bij het restafval. Dat is gevaarlijker dan je denkt! Batterijen kunnen brand in het afval veroorzaken en voor schadelijke stoffen zorgen die milieuschade aanrichten. Het is goed dat je batterijen uit apparaten verwijdert, maar gooi de batterijen daarna in de juiste inleverbak. Haal ze ook uit de elektronische apparaten die je weggooit, zelfs als je dat apparaat bij het elektronisch afval op de milieustraat inlevert.

Lege batterijen of kapotte accu’s horen in speciale inleverbakken. Je kunt ze inleveren bij supermarkten, winkels waar batterijen worden verkocht óf bij de milieustraat in jouw gemeente.

 

Recycling

Je zou het misschien niet denken, maar een groot gedeelte van de batterijen kan worden gerecycled. Zo worden er materialen als staal en koper uitgehaald. Deze materialen worden weer gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Zo zie jij jouw batterij misschien wel terug in een nieuwe fiets of als dakgoot. Recyclen is niet alleen beter voor de veiligheid, maar ook voor het milieu.

 

Tip! Je kunt al een groot verschil maken met een kleine aanpassing. Vervang jouw wegwerpbatterijen door oplaadbare batterijen. Deze gaan langer mee en zijn op termijn goedkoper dan batterijen die geschikt zijn voor eenmalig gebruik.

 

Ga jij ook aan de bak om jouw batterijen op de juiste manier in te leveren?