Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Vet, waar laat je het?

Heb jij ook heerlijke oliebollen en appelbeignets gebakken tijdens de feestdagen? Lekker! Maar waar laat je het frituurvet? Alles wat je door de gootsteen, wasbak, wc, doucheput of het rioolrooster op straat spoelt, komt in het riool terecht. Het zuiveren van rioolwater kost geld en energie en belast het milieu. Als er in het rioolwater afval of schadelijke stoffen zitten die daar niet horen, moet de rioolzuivering harder werken. Om verstoppingen en onnodig zuiveren te voorkomen is het goed om te weten waar je frituurvet en andere soorten resten laat:

 

  1. Alleen poep, plas en wc-papier horen in de wc. Gebruik je vochtig wc-papier? Check dan of er een logo van een toilet op de verpakking staat. Zo ja, dan mag je het door de wc spoelen. Zo niet? Dan horen ze bij het restafval net zoals alle andere (billen)doekjes, snoetenpoetsers en maandverband artikelen.
  2. Vloeibare restjes en dranken mag je door de wc spoelen maar vaste etensresten horen bij het gft. Filter daarom je vaste etensresten uit soep en saus en gooi die bij het gft.
  3. Water met schoonmaakmiddel mag door de gootsteen of de wc worden gespoeld.
  4. Oude medicijnen mogen niet door het toilet worden gespoeld! Breng ze terug naar jouw apotheek of breng ze naar het klein chemisch afval van jouw milieustraat.
  5. Olie en (frituur)vet horen niet in het toilet. Lever deze items gescheiden in. Giet het vet in een lege plastic fles of drinkpak met dop. De restjes vet kun je gemakkelijk verwijderen met keukenpapier en mogen vervolgens in de groene bak.
  6. Verf, zoutzuur, terpentine en andere chemicaliën horen natuurlijk ook niet in het riool. Lever deze items in bij het klein chemisch afval van jouw milieustraat.

 

Frituur- en bakvet dat je in de gootsteen of wc gooit, geeft verstoppingen. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Andere dingen die niet in het riool thuishoren (zoals schoonmaakdoekjes en koffieprut) blijven hier weer aan kleven. Hierdoor wordt de doorgang van de rioolbuis steeds kleiner: het riool slibt langzaam dicht.

 

Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort bij het restafval. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Inzamelpunten vind je op https://www.frituurvetrecyclehet.nl. Van frituurvet kan biodiesel worden gemaakt. Onbruikbare vetten worden als biobrandstof bijgestookt in elektriciteitscentrales. Is er bij jou geen inzamelpunt? Breng het dan naar de milieustraat!