Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Verpakkingen

Tips en feiten

Nederlanders openen dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen per persoon. Dit fenomeen zorgt voor een hele hoop afval. 20% van al ons afval bestaat uit verpakkingen. Toch zijn verpakkingen ook goed voor het milieu. Maar hoe zit dit dan?

 

Verpakkingen hebben een grote impact op het milieu. Er zijn grondstoffen en energie nodig om ze te maken en daarbij veroorzaken ze ook nog eens afval. Maar verpakkingen kunnen ook nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de langere houdbaarheid van voedsel en minder beschadigingen tijdens transport en opslag. Hierdoor hoeven we minder eten weg te gooien en kopen we minder snel nieuwe etenswaren. Dit is uiteraard goed nieuws voor het milieu. Verpakkingen zorgen maar voor 10% van de milieu-impact van voedsel. Daarentegen zit 15% in voedselverlies, denk aan eten weggooien, en de rest in het voedsel zelf, denk aan teelt en transport.

 

Verpakkingen en het milieu

De helft van de weggegooide verpakkingen in ons land komt uit huishoudens. De andere helft komt vanuit bedrijven. De productie van al deze verpakkingen kost veel grondstoffen en energie. Evenals het transport. Dit belast het milieu. Bij het verwerken van afval kunnen bovendien stoffen vrijkomen die eveneens slecht zijn voor het milieu.

 

Langer houdbaar door verpakkingen

Buiten alle negatieve effecten van verpakkingen hebben ze ook grote voordelen. Verpakkingen voorkomen verspilling en bederf van voedsel. Eten blijft langer houdbaar door het gebruik van verpakkingen. Ook beschermt de verpakking het eten tijdens het transport en de opslag ervan.

 

Lichtere verpakkingen, betere recycling

Verpakkingen zijn door de jaren heen lichter geworden, waardoor ze minder grondstoffen kosten en dus minder afval veroorzaken. Door de verpakkingen goed te scheiden wanneer ze worden weggegooid, kunnen er weer grondstoffen van gemaakt worden voor nieuwe producten. Goed voor het milieu dus!

 

Gooi verpakkingen in de juiste bak

Veel verpakkingen zijn gemaakt van papier, kunststof, metaal of glas. Een groot deel daarvan kan gerecycled worden. Om goed te kunnen recyclen is het van essentieel belang om zo goed mogelijk te scheiden.

 

Statiegeld zorgt voor goede recycling

Op veel PET-flessen en bierflesjes zit statiegeld. Statiegeld zorgt ervoor dat (bijna) alles terug wordt ingeleverd, waardoor het gerecycled kan worden. PET-flessen worden na inzameling meteen versnipperd en omgesmolten tot nieuwe flessen. Glazen bierflesjes worden eerst nog zo’n 40 keer opnieuw gevuld totdat ze zo versleten zijn dat ze naar de recycling gaan. Van alle plastic verpakkingen voor consumenten waar géén statiegeld op zit, wordt maar een derde gescheiden ingeleverd, de rest belandt helaas nog bij het restafval.

 

Tips 

  • Eten weggooien heeft een groter effect op het milieu dan besparen op verpakkingsmateriaal. Koop en kook dus niet meer dan je op krijgt.
  • Zeg nee tegen onnodige verpakkingen. Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee, zodat je in de winkel geen plastic of papieren tasjes hoeft aan te nemen.
  • Drink je thuis bier? Koop liever bier in statiegeldflesjesdan in blik.
  • Grote verpakkingenzijn goed als je die ook echt opmaakt. Houd je regelmatig veel over, koop dan liever kleine (eenpersoons-)verpakkingen.