Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Tips voor het gebruik van luiers

Gemiddeld draagt een kindje 5 luiers per dag. Per maand zijn dat wel 150 luiers, dat is 22 kilo afval. Tegenwoordig zijn er niet alleen wegwerpluiers maar ook wasbare luiers. Dit zijn luiers die beter zijn voor het milieu. Je kunt je afvragen of je bij het wassen van luiers meer handelingen verricht. Dit klopt, maar al deze handelingen zijn er minder dan het verwerken van het afval. In dit nieuwsbericht vind je tips voor het gebruik van wasbare luiers en wegwerpluiers.

 

Luiers horen bij het restafval.

De Gemeente Roosendaal is een uitzondering. Zij hebben diverse inleverpunten. Deze kun je hier bekijken.

 

Wegwerpluiers

Ongeveer 550.000 baby’s en kinderen dragen luiers in Nederland. Dit is per jaar 140 miljoen kilo aan luierafval. Dat is 260 kilo per kind per jaar, dus 22 kilo per maand. Voordat een kindje zindelijk wordt, draagt hij/zij meer dan 5.300 luiers. Dit zijn er bijna 5 per dag. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je het milieu helpt? Dat doe je door minder luiers te gebruiken. Je hoeft niet na elk plasje je kindje te verschonen. Dit is voor je kindje niet schadelijk.

 

Wasbare luiers

Er zitten veel voordelen aan het hebben van wasbare luiers. Ten eerste gaan de luiers lang mee. Je kunt de luiers voor meerdere kinderen gebruiken en als je kindje geen luiers meer nodig heeft, kun je ze verkopen of doorgeven aan iemand in jouw familie. Je hoeft ook niet bang te worden dat je er een heleboel extra was bij hebt. Tot je kindje 2 maanden oud is, zorgt hij of zij voor iets meer dan 1,5 was per week extra. Naarmate je kind ouder wordt, is dit steeds minder.

 

Er zijn verschillende soorten wasbare luiers te vinden. Van een voorgevormde alles-in-één luier tot een ouderwetse vierkante katoenen lap met een overbroekje. Ook het materiaal waar de wasbare luier van gemaakt is, verschilt. Je hebt luiers van katoen, bamboe, hennep of kunststof. Ben je benieuwd welke wasbare luier interessant is voor jou? Neem dan snel een kijkje op wasbareluiersvergelijken.nl.

 

Laatste tips:

  • Wissel wasbare luiers af met wegwerpluiers.
  • Kies de juiste maat (wasbare) luier. Hiermee voorkom je doorlekken.
  • Hoe eerder je kindje zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en dat scheelt ook in de portemonnee.
  • Met wasbare luiers is je kindje mogelijk eerder zindelijk.
  • Koop wegwerpluiers met een milieukeurmerk, zoals Nordic Ecolabel, FSC- of PEFC-keurmerk.