Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Tips voor een duurzaam Pasen

Met Pasen in het vooruitzicht zijn de supermarkten gevuld met lekkernijen! Of het nu gaat om echte eieren of om chocolade paaseitjes, beide brengen uiteraard ook afval met zich mee. Weet jij waar jouw Paasafval thuishoort? In dit artikel geven we het antwoord én leuke tips voor duurzame paaseieren.

 

Chocolade paaseieren

Gemiddeld eten we zo’n 47 chocolade paaseieren per persoon per jaar. Dat betekent dus ook een hele hoop paasei wikkeltjes! Je zou het misschien niet denken, maar de aluminium wikkels van chocolade paaseieren horen bij het PBD (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) thuis.

 

Eieren

Het is erg belangrijk dat jouw afval in de juiste afvalbak terecht komt. Zo dus ook al jouw Paasafval! Veel huishoudens gaan met Pasen aan de slag met eieren. Na het opeten van een heerlijk hardgekookt ei blijft de eierschaal natuurlijk over. Etensresten zoals eierschalen horen bij het GFT+E afval. Van GFT+E afval wordt compost gemaakt. En dit kun je weer gebruiken als voeding voor de aarde in je tuin. Met het juist scheiden van jouw GFT+E afval draag je dus bij aan een circulaire economie.

 

Geverfde eieren

Natuurlijk kunnen geverfde eieren tijdens Pasen niet ontbreken. Ga je aan de slag met het schilderen van paaseieren? Probeer dan eens om eieren te kleuren met natuurlijke materialen! Snijd groenten of fruit van dezelfde kleur in stukjes en doe deze samen met de eieren in een pan. Voeg een scheutje azijn toe en laat de eieren 15-20 minuten koken. Zo tover je jouw eieren in een handomdraai om in vrolijke duurzame paaseieren. Met welke kleur ga jij aan de slag?

 

Roze/rood                 Bieten of bessensap

Bordeauxrood        Rode uienschillen

Oranje                         Limoen- of sinaasappelschillen, wortel of selderijzaad

Blauw/paars             Bosbessen

Blauw                           Rode kool

Geel                               Kurkuma , Koenjit of saffraan

 

Paaseieren verdienen

Wil je jouw kids echt aan de Bak laten gaan voor een duurzaam Pasen? Laat ze dan in plaats van eieren, zwerfafval zoeken. Zo combineer je de zoektocht met een goed doel. Een volle zak zwerfafval moet dan uiteraard beloond worden met chocolade!

 

Draag jij ook bij aan een duurzaam Pasen?