Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

De week zonder afval

Tips voor een vliegende start

De Week Zonder Afval is begonnen! Van maandag 22 mei t/m zondag 28 mei gaan we Samen aan de Bak om zo min mogelijk afval weg te gooien. Doe jij ook mee? In dit nieuwsbericht krijg je een tip voor elke dag van de week, zodat je een vliegende start kunt maken! Ben jij klaar om aan de slag te gaan?

 

Dag 1 – Een circulaire economie

Gooi jouw lege drankblikjes of kleine plastic flesjes niet weg, maar lever ze na gebruik weer in bij de supermarkt of bij andere inleverpunten! Zo zorg je voor een extra zakcentje voor jezelf én draag je bij aan het recycleproces van blik en plastic. Zo wordt er van gerecyclede blikken bijvoorbeeld een verkeersbord gemaakt en van plastic wordt bijvoorbeeld speelgoed gemaakt. Dit is belangrijk, want veel grondstoffen worden schaars en het is daarnaast ook milieubelastend om nieuwe grondstoffen aan de aarde te onttrekken. Dus: op naar een circulaire economie waarin grondstoffen worden hergebruikt!

 

Dag 2 – Herbruikbaar kiezen

Verpakkingen en wegwerpproducten zijn bijna niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch bestaan er steeds meer alternatieven voor wegwerpproducten. Wist je dat er naast de traditionele verzorgingsproducten ook heel veel duurzame en milieuvriendelijke opties zijn? Zo zijn er onder andere herbruikbare watjes, recyclebare tandenborstels en is shampoo of badschuim ook in een zeepbar te verkrijgen, waardoor je geen plastic verpakking hoeft te kopen. Door duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld op het gebied van verzorging, draag je bij aan hergebruik en minder afval.

 

Dag 3 – Delen en lenen

Heb je iets eenmalig nodig? Schaf het dan niet aan, maar leen het bij bekenden of huur het bijvoorbeeld via een verhuurbedrijf. Wist je dat er zelfs een app bestaat om spullen te lenen van mensen bij jou in de buurt? Met de app Peerby bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan hergebruik. Een win-win situatie dus!

 

Dag 4 – Repareren kun je leren

Gooi niks zomaar weg, maar probeer kapotte apparaten en materialen eerst te repareren. Ben je niet zo’n ‘handige Harry’? Geen zorgen, YouTube barst namelijk van de instructievideo’s. Daarnaast zijn er verschillende websites met reparatiehandleidingen en stappenplannen zoals bijvoorbeeld iFixit, Jafix en Fixje. Ook bestaan er Repaircafés, waar je met je kapotte apparaten naartoe kunt gaan. Kijk op https://www.repaircafe.org/ om er eentje bij jou in de buurt te vinden. Let natuurlijk wel goed op je eigen veiligheid als je alleen aan de slag gaat en pas op met scherpe onderdelen en elektriciteit.

 

Dag 5 – Tweedehands eerste keus

Loop eens een keer binnen bij Stichting De Kringloper! Het assortiment van De Kringloper bij jou in de buurt is uniek en wisselt voortdurend. Zo vind je er niet alleen meubelen, kleding en elektrische apparaten, maar is De Kringloper ook de ideale plek om artikelen voor kinderen te scoren die vaak nog zo goed als nieuw zijn, zoals bijvoorbeeld speelgoed of fietsen.

LOCATIES KRINGLOPER

 

 

Dag 6 – Kleding een tweede leven geven

Is jouw oude trui nog wel goed, maar vind je ‘m niet meer zo leuk? Pimp hem dan op! Er zijn talloze manieren om jouw oude kleding op te leuken, zodat je het weer kunt dragen. Zo kun je onder andere met kledingverf of strijkapplicaties een heleboel mooie dingen creëren. Denk dus goed na voordat je die oude trui zomaar weggooit in de textielcontainer. Wil je er toch vanaf? Breng hem dan naar Stichting De Kringloper. Dan maak je er misschien nog iemand anders blij mee.

 

Dag 7 – Voorkom voedselverspilling

Help restaurants, supermarkten en cafés om voedselverspilling tegen te gaan! Elke dag wordt onverkocht eten van je favoriete restaurants, supermarkten, cafés en winkels verspild, gewoon omdat het overblijft. Met de Too Good To Go-app koop je dit goede eten voor een lagere prijs én voorkom je dat het weggegooid wordt. Wil je jouw eigen voedselverspilling thuis beperken? Praktische keukenhulpjes kunnen je helpen om voedsel langer te bewaren. Zo bestaan er bijvoorbeeld foodhuggers die je over vers fruit en groenten heen kunt plaatsen, zodat ze langer houdbaar blijven in de koelkast. Op deze manier kun je restjes dus later nog een keer gebruiken in gerechten.