Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Verbod op plastic wegwerpartikelen

Vanaf juli 2023 is het gratis weggeven van plastic wegwerpartikelen zoals koffiebekers, rietjes, bestek en borden verboden. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen de groeiende plastic afvalberg. Om de negatieve impact van plastic op ons milieu te beperken, heeft de Nederlandse overheid maatregelen genomen om het gebruik van wegwerpplastic te ontmoedigen. Zo is het verbod op gratis wegwerpbekers en -bakjes ingevoerd, waarmee bedrijven worden gestimuleerd om duurzamere alternatieven aan te bieden.

 

Ben je veel onderweg en regelmatig bij een koffietentje of kiosk te vinden? Dan zul je vanaf juli duurzamere alternatieven terugzien voor bijvoorbeeld koffiebekers en bestek. Maakt jouw favoriete koffietentje nog steeds gebruik van wegwerpplastic? Dan zul je voor het ontvangen van plastic wegwerpartikelen een klein bedrag moeten betalen. Je kunt natuurlijk ook zelf een herbruikbare oplossing meenemen, zoals bijvoorbeeld een herbruikbare koffiebeker. Zo help je niet alleen de ondernemer, maar ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu!

 

Plastic afval heeft namelijk een verwoestende invloed op het milieu en het zeeleven. De enorme hoeveelheid plastic die in onze oceanen terechtkomt, leidt tot de dood van talloze zeedieren en bedreigt daarnaast het ecosysteem. Ook is de productie van plastic erg schadelijk. Dit draagt namelijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen met klimaatverandering als gevolg. Om deze redenen is het erg belangrijk dat we minder plastic gebruiken en daarnaast ons afval goed scheiden, zodat het plastic, maar ook de andere grondstoffen, gerecycled kunnen worden.

 

Het recyclen van plastic kunnen we niet alleen, daar hebben we jouw hulp bij nodig! Koop in ieder geval zo min mogelijk plastic. En mocht je toch plastic hebben, houd het dan apart en gooi het weg bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken). Gooi het nooit bij het restafval! Dat betekent namelijk een verlies van grondstoffen. Daarnaast: hoe minder restafval je hebt, des te minder je betaalt aan afvalstoffenheffing. Plastic bij het PBD is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee!

 

Het verbod op plastic wegwerpartikelen is een stap in de goede richting, maar er is nog veel werk aan de winkel. Help jij ook mee door zo min mogelijk plastic te kopen en jouw plastic afval op de juiste manier apart te houden? Zo gaan we samen aan de bak voor een duurzame toekomst!