Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Keurmerken in de supermarkt

Een keurmerk helpt bij het kiezen voor gezondere en meer duurzame producten.

Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. Er zijn keurmerken die voldoen aan eisen voor duurzaamheid, voor herkomst en kwaliteit en voor gezondheid. Een onafhankelijke partij keurt of een keurmerk voldoet aan de specifieke eisen. Wanneer dit zo is, komt het keurmerk op de verpakking te staan.

 

Let jij tijdens het doen van de boodschappen op de keurmerken? Deze keurmerken staan voor duurzame voeding en maken het de consument gemakkelijker om bewuste keuzes te maken. Momenteel onderscheiden tien merken zich als de koplopers in ambitie en strenge controle en worden benoemd als ‘topkeurmerken’:

 

  1. ASC
  2. Beter leven 2 en 3 sterren
  3. Demeter
  4. EKO
  5. EU-biologisch keurmerk
  6. Fairtrade
  7. MSC
  8. On the way to PlanetProof
  9. Rainforest Alliance
  10. UTZ

De lijst met 10 topkeurmerken is samengesteld om het makkelijker te maken voor de consument om duurzamer te kiezen. Inmiddels zijn er namelijk zo’n 100 duurzaamheidskeurmerken, merkjes en logo’s voor voeding in omloop. De indeling van de topkeurmerken is gedaan door Milieu Centraal, met medewerking van het Voedingscentrum en andere experts.

 

Dat er 10 topkeurmerken zijn wil niet zeggen dat andere keurmerken niet bruikbaar zijn. Maar die scoren minder hoog op genoemde punten. De scores zijn terug te vinden in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.