Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Duurzame december tips

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken tijdens de feestdagen? Geen nood, een duurzame kerst is eenvoudiger dan je denkt. Met deze tips kom je al een heel eind:

 

Cadeauverpakkingen

Cadeaus mogen deze maand natuurlijk niet ontbreken. We leggen vrienden en familie graag even in de watten of nemen we juist even in de maling met een origineel gedicht of surprise. Print je gedicht dubbelzijdig, gebruik papieren inpakpapier en hergebruik je pizza- of schoenendoos voor surprises of geschenkdozen

 

Adopteer een kerstboom

Ga naar een https://adopteereenkerstboom.nl/ en kijk waar je in jouw buurt een kerstboom kunt adopteren. Wanneer je jouw ideale kerstboom hebt gevonden betaal je de adoptieprijs en een kleine borg. Dit borgbedrag ontvang je terug wanneer je de boom in januari weer in goede conditie terugbrengt.

 

Ga voor LED-lampjes en wees spaarzaam

Wees spaarzaam met de lampjes die je ophangt. Is het echt nodig om je hele huis vol met kerstlampjes te hangen? Of is alleen de kerstboom voldoende? Kies bij het uitzoeken van je lampjes ook voor LED verlichting. Hierdoor bespaar je ook al een hoop energie. Wanneer je daarnaast thuis op de bank tv aan het kijken bent, geven de tv en je kerstlampjes in de boom waarschijnlijk al genoeg licht. Zet dus je gewone lampen uit om zo toch nog energie te besparen. Zo maak je het ook nog eens lekker knus en sfeervol in huis.

 

Kies bewust je kaarsen

Gezellig s’ avonds de kaarsen aansteken, het kan, maar kies bewust. Niet alle kaarsen zijn duurzaam. Deze kaarsen zijn wel duurzaam: https://labelmylight.com/

 

Duurzame kerstcadeaus

Het hoeft niet duur te zijn. In kringloopwinkels of via tweedehands websites kun je voor een kleine prijs leuke cadeaus shoppen. Wil je iets nieuws geven? Ga dan voor een duurzaam product of geef een beleving cadeau.

Vegan kerstdiner

Een vegan diner hoeft niet saai te zijn! De website van EVA bevat massa’s vegetarische recepten en tips voor een vegetarisch kerstmenu. Sommige restaurants bieden vegetarische afhaalmenu’s aan. Heb je nog eten over? Gooi dit lekkers niet zomaar weg maar creëer een fancy 3e kerstdag leftover diner! Beter voor het milieu en jezelf.

 

Bio wijnen

Kies ook eens voor bio wijnen. Oxfam Fairtrade doet vaak eindejaarsacties met haar bio(schuim)wijnen. Het wijnpakket van Natuurpunt/Natagorabevat dan weer twee uitstekende bio wijnen. Een deel van de verkoopopbrengst wordt ingezet voor de aanwerving van natuurreservaten.

 

Kerstoutfit

Een feestelijke outfit nodig? Ga eens kleren ruilen op een swishing– of swapping-event.

 

Waar laat je kapotte kerstartikelen?

Tijdens de feestdagen zijn we maar al te druk met het versieren en decoreren van onze huizen en tuinen. Helaas gaat er na al die jaren vast het een en ander kapot. Maar waar laat je al die kerstartikelen?

 

  • De kerstboom wordt weer in huis gehaald en zorgt ook elk jaar weer voor sfeer en een heerlijke dennengeur. Zorg dat je het transportnet van de boom bij het restafval gooit. De netten verstoren namelijk het recycle proces en dat willen we natuurlijk voorkomen.
  • Kapotte kerstlampjes gooi je in een paarse E-tainer bij jou in de wijk of breng ze bij de milieustraat. Je kunt ze ook inleveren bij de winkel waar je je nieuwe lampjes koopt of bij inleverbakken die in veel supermarkten, kluswinkels en elektronicazaken staan.
  • Kapotte kerstballen? Alle kerstballen, of ze nu van glas of van plastic zijn, horen bij het restafval.
  • Ga je tijdens de feestdagen gourmetten maar is het tijd voor een nieuw gourmetstel? Lever dan je oude apparaat in bij de winkel waar je de nieuwe aanschaft! Winkels zijn namelijk verplicht om elk soortgelijk apparaat in te nemen, dit heet de ‘oud-voor-nieuw regeling’. Een top win-win situatie dus!