Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Bespaartips; goed voor milieu en portemonnee

Wist je dat milieubewust leven helemaal niet duur hoeft te zijn? Sterker nog: het is vaak goed voor je portemonnee.

Wij geven je leuke bespaartips:

 

 

1. Doe je droger de deur uit

Een droger trekt enorm veel stroom. Door de droger te vervangen door een droogrek of roldrooglijn belast je het milieu een stuk minder. Én je bespaart al gauw 80 euro per jaar op je energierekening. Wil je echt niet zonder droger? Koop dan een warmtepompdroger. Die is misschien duurder, maar een A++ droger verdient zich vaak terug via een lagere energierekening.

 

2. Koop minder nieuwe kleding

Voor de productie van kleding zijn enorm veel chemicaliën en grondstoffen nodig. Voor een spijkerbroek wordt zo’n 7000 (!) liter water gebruikt. En vaak zijn de arbeidsomstandigheden beroerd.

 

Dus: koop minder nieuwe kleding. Als je toch je kledingkast wilt verfrissen, kun je meedoen aan een kleding challenge of er zelf een organiseren. Je kunt kleding lenen van vrienden, maar je kunt ook tweedehands kleding kopen bij Stichting De Kringloper, op rommelmarkten, leuke vintage boetiekjes of online via Marktplaats, United Wardrobe of Facebookgroepen zoals Amsterdam Yardsale. Er is nu echt al genoeg kleding op de wereld om ons de komende decennia goed te kleden.

 

3. Gooi het niet weg – knap het op

Knap de spullen die je al hebt zelf op. Maak ze leuker en blaas ze nieuw leven in. Gebruik al je creativiteit en doe aan next level recycling: upcycling.

 

In Japan wordt dit zelfs als een filosofische kunstvorm beschouwd. Ze gebruiken bijvoorbeeld gouden lijm om gebroken servies te repareren. Door de breuklijnen te laten zien, krijgt het meer historische waarde.

4. Maak je eigen shampoo

Het is beter voor het milieu om je haar minder vaak te wassen. Wat ook helpt is milieuvriendelijke shampoo. Vaak zitten in reguliere shampoo vervuilende stoffen en microplastics.

 

Het is eigenlijk heel simpel: meng water met wat baking soda en klaar is Kees. Voeg eventueel een aantal organische zeepvlokken toe. Dit scheelt geld en enorm veel plastic flessen. De eerste maand is het wel even doorbijten, want dan wordt je haar vet. Maar na een tijdje merk je al verschil: je haar danst!

 

5. Leven zonder afval

Kan dat eigenlijk wel? Er zijn vele blogs en websites te vinden die je van alles kunnen vertellen over een afval-vrij leven.  Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website www.levenzonderafval.com. Hier worden allerlei tips gegeven en je kunt er ook milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen kopen. Zo gaan we samen de grote hoeveelheid verpakkingen tegen!

 

 

Ga jij met deze tips aan de slag of heb je nog meer bespaar tips, deel ze dan met ons via de chat!