Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

De glasbak is dit jaar jarig!

De glasbak bestaat dit jaar 40 jaar.

De glasbak bestaat dit jaar precies veertig jaar.

In 2018 is het precies veertig jaar geleden dat de eerste glasbak in gebruik werd genomen in Nederland. Best iets om trots op te zijn, want glas recyclen is goed voor het milieu. Van al het afval dat we scheiden, staat glas op de eerste plaats: 70% van ons glas leveren we in voor hergebruik.

 

Over hoe de eerste glasbak tot stand is gekomen verschillen de meningen. Het verhaal gaat dat het idee afkomstig is van twee huisvrouwen in Zeist, die begonnen met het inzamelen van glas. Dit zou dus het eerste burgerinitiatief rondom gescheiden afval inzamelen kunnen zijn! Wat de oorsprong ook is, Nederland doet het goed op het gebied van glas recyclen.

Nederlandse huishoudens brengen meer dan 70 % van het glas naar de glasbak en het totale percentage glas dat we recyclen is zelfs 84%.

 

Waardevolle grondstof

Glas is een belangrijke grondstof voor de circulaire economie. Als je het goed inzamelt, kun je het keer op keer hergebruiken zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

We doen het dus al behoorlijk goed, maar wat opvalt is dat kleine glazen potjes nog vaak bij het restafval belanden. Daar valt dus nog wel iets te verbeteren. De grootste uitdaging voor de glasrecycling is trouwens aardewerk of ander hard materiaal dat in de glasbak terechtkomt. Steen smelt niet in de glasoven, waardoor het in het glas terechtkomt. Dit maakt het gerecyclede glas kwetsbaarder, wat de kans op barsten groter maakt. Belangrijk: gooi dus nooit een gebroken stenen pot in de glasbak. Wil je precies weten wat er wel of niet in de glasbak mag? Kijk daarvoor op de afvalscheidingswijzer.