Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Doe mee met Warmetruiendag

We horen je denken: “Bestaat deze dag écht?”. Jazeker! En deze dag is niet zomaar in het leven geroepen. We merken allemaal dat het klimaat enorm is veranderd de afgelopen honderd jaar. We doen op verschillende manieren ons best om dit tegen te gaan.

 

5 februari

Door op 5 februari een warme trui aan te trekken en je verwarming even uit of laag te zetten bespaar je deze dag een hele hoop energie. Als we allemaal onze verwarming een graad lager zetten kunnen we op één dag al het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. Samen hebben we impact op het klimaat.

 
Cijfers

Zet je je thermostaat al één graad lager, dan bespaar je maar liefst 6% CO2-uitstoot en 6% energie! Als heel Nederland één graad minder stookt, bespaart dat 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2-uitstoot. Stook je een heel seizoen een graad minder, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2-uitstoot. Dit is bijna 30% van de CO2 reductie die Nederland in 2030 in de bebouwde omgeving wil realiseren.

 

 

Wat kun jij doen?

Naast je thermostaat een graadje lager zetten en het dragen van een warme trui, kun je nog vele andere dingen doen om het klimaat een handje te helpen.

 

Klimaatklappers

Milieu Centraal heeft 10 klimaatklappers voor iedere dag voor je op een rijtje gezet. Vind hier alle klappers!

 

Maak je eigen trui

Voor deze dag hoef je natuurlijk geen nieuwe trui te kopen. Zonde van het geld wat je deze dag bespaart! Maak daarom zelf je eigen warme trui. Met dit breipatroon van Carolien Evers maak jij jouw echte ‘Climate Sweater’!