Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Bioplastic en composteerbaar plastic: waar laat je het?

Bioplastic en composteerbaar plastic: waar laat je het?

Voor steeds meer verpakkingen wordt bioplastic gebruikt. Bioplastic is gemaakt van planten zoals maïs, suikerriet of aardappels. Daarom wordt het ook wel ‘biobased’ genoemd. Niet alle bioplastics zijn composteerbaar. Om verwarring te voorkomen geven wij je een aantal tips voor het weggooien van bioplastic!

 

Wat mag waar?

GFT+E

Bioplastics met Kiemplantlogo of OK compostlogo voldoen aan de eisen van composteerbaarheid. Dat betekent dat dit soort GFT+E-inzamelzakken geschikt zijn om bij het GFT+E afval weg te gooien. Je kunt deze zakken bijvoorbeeld gebruiken om GFT+E-afval in te doen, waardoor de minicontainer niet vies wordt. Deze inzamelzakken zijn dus de enige soort bioplastic die bij het GFT+E-afval mogen.

 

Restafval en PBD

Andere composteerbare verpakkingen en producten, zoals wegwerpbestek en schaaltjes moeten bij het restafval. Ondanks dat het om composteerbaar materiaal gaat, draagt dit materiaal niet bij aan de kwaliteit van compost. Daarnaast verschilt het per product hoe snel het vergaat en kan het dus zijn dat dit niet op tijd vergaat. Soms is het niet helemaal duidelijk of een materiaal bioplastic of composteerbaar is. Hierdoor is de kans groter dat je per ongeluk gewone plastic verpakkingen of producten in de GFT+E container gooit.

 

Composteerbaar plastic mag ook niet bij het plastic afval omdat het een andere samenstelling heeft dan gewoon plastic. Hierdoor wordt het recycleproces van het gewone plastic verstoord. Plastic verpakkingen met het Kiemplantlogo, OK Compostlogo of de woorden ‘’composteerbaar, ‘’biologisch afbreekbaar’’ of ‘’biodegradable’’ horen dus bij het restafval!

 

 

5 handige tips

Het kan dus wel eens verwarrend zijn waar je je bioplastic of composteerbaar plastic moet weggooien. Met deze 5 tips helpen we die verwarring de wereld uit!

 

  1. Gooi plastic verpakkingen met het Kiemplantlogo, OK Compostlogo of de woorden “composteerbaar”, “biologisch afbreekbaar” of “biodegradable” bij het restafval.
  2. GFT+E-inzamelzakken met het Kiemplantlogo of OK Compostlogo mogen wél in de GFT+E-bak. Hierdoor kun je je GFT+E-bak makkelijker schoonhouden.
  3. Verpakkingen waar “oxo-degradeerbaar” op staat moeten bij het restafval. Oxo-degradeerbaar houdt in dat plastic door licht en vocht in kleine stukjes uiteenvalt, maar niet vergaat.
  4. Gooi composteerbaar plastic of bioplastic nooit op straat of de natuur in. Hoewel het om natuurlijke materialen gaat, vergaat dit soort plastic niet in de natuur.
  5. Gooi bioplastic nooit op je eigen composthoop. Op je eigen composthoop is de temperatuur namelijk te laag om het plastic goed te laten vergaan.