Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Jouw tuin duurzaam lente-proof maken

Milieuvriendelijk tuinieren in jouw achtertuin

Hoe ga jij deze lente milieuvriendelijk tuinieren? Het wordt weer tijd om hierover na te denken! Speciaal voor jou hebben wij een aantal handige tips om jouw tuin lenteproef te maken op een milieuvriendelijke manier!

 

Ga voor groen!

Ten eerste is een groene tuin natuurlijk het beste voor het milieu. Levend groen zorgt ervoor dat je gedurende het jaar minder wateroverlast ervaart. Daarnaast is een groene tuin bevorderlijk voor de biodiversiteit; vogels, insecten en andere dieren profiteren hiervan. En daardoor jij ook! Houd bij het vergroenen van je tuin wel rekening met de stand van de zon, waar komt deze vandaan en wat voor effect kan dat hebben op gras, bloemen of planten? Bedenk ook zeker welke delen van je tuin droog zijn, of juist vochtig.

 

Heb je geen grote tuin? Geen probleem! Als je bijvoorbeeld een plat dak of een schuurtje hebt, kun je hier een groen dak van maken door er plantjes of mos op te plaatsen. Op deze manier verkoel je je woning en/of schuur door de vochtige begroeiing én zorg je goed voor de dieren en insecten in je tuin.

 

Compost houdt jouw grond gezond.

De natuur ontwikkelt zich onder onze voeten. Zo telt een koffielepeltje grond 100 miljoen tot 1 miljard bacteriën. Op één vierkante meter grond vind je in een gezonde bodem een duizendtal insecten en ruim 200 wormen. Al deze organismen vormen een enorm voedselweb waarmee resten levend materiaal langzaam worden afgebroken. Compost stimuleert dit voedselweb, door de toevoeging van nieuw materiaal maar ook als bijkomende organismen. Kies dus voor compost in jouw tuin, dan blijft jouw grond gezond.

Haal het beste uit regen

Een andere tip die we je willen meegeven is het plaatsen van een regenton. Hiermee vang je water op dat je tijdens droge periodes kan gebruiken om je tuin water te geven. Ook zorg je er met een regenton voor dat je schone regenwater niet in het riool terecht komt. Dat is dus een groene oplossing voor een groene tuin!

Zo min mogelijk onderhoud

Kies bij het aanleggen van een duurzame tuin voor vaste planten en de juiste bodembedekking. Door de juiste bodembedekking te kiezen hoef je ook minder onkruid te wieden. Bodembedekkers groeien namelijk horizontaal en bedekken de aarde zodat onkruid te weinig ruimte krijgt om door te komen. Zo beperk je het onderhoud en bescherm je je andere planten beter!