Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Wat kun je doen om minder voedsel te verspillen?

Wat kun je doen om minder voedsel te verspillen?

 

Afval of verspilling is altijd zonde voor het milieu en je eigen portemonnee. Waarom zou je dan niet iets doen aan voedselverspilling?

 

Hieronder geven we je wat tips die kunnen bijdragen aan minder voedselverspilling:

 

Voedselveiligheid en houdbaarheid

 

Veel consumenten hebben het idee dat wanneer een product de houdbaarheidsdatum heeft bereikt, het product niet meer veilig is om te consumeren. Echter gelden twee soorten houdbaarheidsdata, namelijk ‘ten minste houdbaar tot (THT-datum)’ en ‘te gebruiken tot (TGT-datum)’.

 

Producten met een ten miste houdbaar tot datum zijn producten die na de aangegeven datum vaak nog enkele dagen geconsumeerd kunnen worden. Het is daarbij belangrijk dat het product eerst bekeken, geroken en/of geproefd wordt om de kwaliteit te kunnen beoordelen.

 

Bij producten met een te gebruiken tot datum kan na de aangegeven datum niet gegarandeerd worden dat deze producten veilig zijn om te consumeren.

 

Boodschappenlijstje is key

 

Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat, zo koop je alleen wat je echt nodig hebt!

TIP: Ga niet met een knorrende maag naar de supermarkt, zo zorg je ervoor dat je geen onnodige producten koopt.

 

Meten is weten

 

Gebruik een maatbeker om de juiste hoeveelheden af te wegen zodat je precies genoeg kookt bij het avondeten. Zo hoef je de restjes aardappelen, rijst en pasta niet meer weg te gooien.

 

Bewaar eten op de juiste manier

 

Door je restjes luchtdicht af te sluiten in vershoudbakjes, blijft het langer goed. Heb je restjes over waarvan je niet zeker weet of je ze snel op gaat eten, vries ze dan in.

 

Verleng de houdbaarheidsdatum

 

Door je koelkast op 4 °C in te stellen verleng je je houdbaarheidsdatum. Met deze temperatuur krijgen schimmels en bacteriën nauwelijks de kans om te groeien. Bewaar de bederfelijkste producten onder in de koelkast, hier is het namelijk het koudst. Leg groenten in de groentelade, zo worden ze beschermd tegen de kou. En hanteer het FIFO-principe zodat de oudste producten als eerste geconsumeerd worden.