Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

As uit de houtkachel

Waar laat je het?

De hoge gasprijzen zijn een hot-topic en de houtkachel is dit najaar populairder dan ooit. Steeds meer huishoudens verwarmen hun huis met een houtkachel. Het gebruik van een houtkachel brengt ook afval met zich mee. Weet jij bij welke afvalstroom de as van een houtkachel hoort? In dit artikel lees je alle informatie en geven we je duurzame tips voor hergebruik.

 

Geen GFT+E

Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval. Soms zitten er wel eens spijkers of schroeven in een houtblok, die na het opbranden achterblijven in de kachel. Ook deze kleine onderdelen kun je samen met de as weggooien bij het restafval.

 

Tips voor het gebruik van as

Ondanks dat houtas al snel wordt gezien als afval, is het zonde om weg te gooien. Je kunt het overgebleven houtas uit jouw kachel namelijk nog heel goed gebruiken. Let wel op dat je gebruik maakt van as die afstamt van schoon hout, dus zonder verfsporen of impregneermiddel.

 

Gebruik voor je (moes)tuin

De as van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Erin zitten namelijk nog veel elementen die de boom destijds als voeding heeft opgeslagen, zoals kalium. Goed nieuws voor tuinliefhebbers, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven en goed te groeien en te bloeien. Daarnaast werkt as ook goed bij sommige planten in de moestuin. Planten als tomaten, paprika’s en aardappelen kunnen namelijk goed de extra elementen uit de as gebruiken in hun groei. Gebruik de overgebleven as die je verzamelt tijdens het stookseizoen in het vroege voorjaar en strooi het met mate in de tuin.

 

Houtas tegen ongedierte

Je kunt as inzetten als wapen tegen ongedierte zoals slakken, mieren of zelfs muizen. Deze diertjes hebben namelijk een hekel aan as en zullen er niet snel bij in de buurt komen. Zo kun je tegen slakken een lijn van as om planten heenleggen en tegen mieren of muizen een beetje as strooien op de plekken waar ze je huis binnenkomen.

 

Houtas voor schoonmaak

Wist je dat je met een keukenpapiertje en een klein beetje as uit de kachel jouw kachelruitje schoon kunt maken? Daarnaast krijg je met een mengsel van as en een beetje water jouw doffe zilver of je metalen pannen weer glanzend schoon. As kan zelfs gebruikt worden om vetvlekken te verwijderen op stenen of cement. Je strooit simpelweg wat as op de vlek, laat het intrekken en veegt de as weer op.