Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Verspillingsvrije week

10 tips voor minder plastic

 

Van 7 t/m 13 september is het weer Verspillingsvrije week. Dat betekent dat we deze week extra alert zijn op minder voedselverspilling. Goed voor het klimaat én je portemonnee! Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips verzameld.

 

 1. Check je voorraad 🍞
  Soms heb je meer in huis dan je denkt! Voorkom dat je te veel producten haalt door eerst te checken wat er nog in de koelkast ligt. Heb je geen fotografisch geheugen? Maak dan een foto van je voorraad- en koelkast!

 

 1. Maak een planning en boodschappenlijstje 📝
  De schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen 🍭🍫. Maar wie boodschappen doet met een lijstje op zak, doet veel minder impulsaankopen. Schrijf op wat je echt nodig hebt en je zult uiteindelijk minder voedsel verspillen én ook nog eens geld overhouden. Ohja, nog een extra tip, ga ook niet met een lege maag naar de supermarkt… de kans op impulsaankopen is dan vele malen groter!

 

 1. Meten is weten 📏
  Gebruik altijd een maatbeker voor rijst en pasta etc. Hierdoor weet je precies wat je nodig hebt en kom je niet in de verleiding om er een extra hoeveelheid bij te doen. Zo hoef je uiteindelijk minder weg te gooien.

 

 1. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit 👀
  Het verkeerd interpreteren van de THT-datum op producten is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producent. Vertrouw dan ook bij de THT-datum op je eigen zintuigen voordat je iets weggooit. De TGT-datum (te gebruiken tot) is wél de uiterste datum waarop je een product kunt eten.

 

 1. Bewaar voedsel op de juiste temperatuur ❄
  Kijk goed op welke temperatuur voedsel bewaard moet worden. Wist je dat je tomaten, aubergine, paprika, basilicum en bananen beter buiten de koelkast kunt bewaren? En dat 4 graden Celsius de juiste temperatuur is voor de koelkast?

 

 1. FIFO 🍽
  Dit betekent: first in, first out! Leg de producten die eerst op moeten (met de kortste houdbaarheidsdatum) voorin de koelkast. Deze pak je sneller dan producten achter in de koelkast. Het spreekt voor zich, maar open geen nieuw zakje kaas als er al een open zakje ligt.

 

 1. Geef producten een tweede bestemming door ze te conserveren 🌶
  Fermenteren, inmaken, pekelen… Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar het is makkelijker en leuker dan je denkt! Een halve komkommer bewaar je bijvoorbeeld in een potje met azijn, water, suiker en chilipeper en serveer je als frisse snack bij bijvoorbeeld een rijstgerecht. Je kan eindeloos variëren!

 

 1. Bewaar restjes in goed afgesloten bakjes
  Het is fijn als je eten over hebt, maar dan moet je het wel goed bewaren! Als je het goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Neem het mee als lunch, verwen jezelf door een avondje lekker niet te koken of vries het in!

 

 1. Deel het! 💁‍♀️
  Met je vrienden, buurvrouw of oma… Je kunt vast iemand blij maken met jouw overgebleven maaltje! Er bestaan ook verschillende apps waarop je je eten kunt aanbieden aan anderen of juist zelf eens kunt kijken wat er bij anderen over is. Zo maak je je medemens ook nog eens superblij. Win-win situatie!

 

 1. Maak de beestjes op de kinderboerderij blij! 🐐
  Maar wel eerst even checken wat ze mogen eten natuurlijk.

We hopen dat deze tips je helpen om voedselverspilling tegen te gaan! En bovendien… eten is natuurlijk vééél te lekker om te verspillen! 😋