Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Sinterklaas afval

Pakjesavond staat weer voor de deur! Deze avond zorgt naast gezelligheid ook voor veel afval. In dit nieuwsbericht geven we tips, zodat jij weet waar je jouw sinterklaasafval kunt laten.

 

Strooigoed

Gooien de pieten met strooigoed door de kamer? Leuk! Mocht niet al het strooigoed opgegeten worden, gooi het dan bij het GFT+E afval. Van GFT+E afval wordt bijvoorbeeld biogas of compost gemaakt. Jouw oude pepernoten in de juiste bak gooien is dus ook nog eens goed voor het milieu!

 

Speelgoedverpakkingen

De dozen waarin het speelgoed verpakt zit, horen bij het papier en karton. Zorg ervoor dat ze leeg en plat zijn voordat je ze weggooit. Zo raakt de container minder snel vol en voorkom je dat verzamelcontainers in storing raken. Een verpakking met een enkel nietje of kunststofvenster mag ook gewoon bij het oud papier.

 

Chocolademelk

Drinkpakken, zoals pakken chocolademelk, horen niet bij het oud papier omdat er een plastic en/of aluminium laagje in zit. Je kunt jouw pakken het beste bij het PBD afval weggooien. Dan worden ze gerecycled.

 

Mandarijnenschillen en wortels

Heeft het paard van Sinterklaas zijn wortel laten liggen of half opgegeten? De restjes van wortels mogen, net als de schillen van mandarijnen, bij het GFT+E.

 

Sinterklaaspapier

Bij veel cadeautjes hoort veel inpakpapier! Gescheurd inpakpapier hoort bij het papier en karton. Gebruik je inpakmateriaal van plastic of folie? Dan mag je het, na het uitpakken van de cadeaus, bij het PBD afval weggooien.

 

Batterijen

Heb je batterijen nodig voor nieuw speelgoed, maar vind je thuis alleen gebruikte batterijen? Dat is pech hebben… je hebt nieuwe batterijen nodig! Heb je al eens aan oplaadbare batterijen gedacht? Die zijn milieuvriendelijker dan batterijen voor eenmalig gebruik. Zorg er in ieder geval voor dat je je gebruikte batterijen apart inlevert bij een van de inzamelpunten, zoals bijvoorbeeld supermarkten Op https://www.legebatterijen.nl/ vind je een handig overzicht van alle punten bij jou in de buurt. Je kunt je batterijen natuurlijk ook inleveren bij de milieustraat of het grondstoffencentrum.

 

Hoe je pakjesavond ook viert, denk eraan om jouw afval in de juiste bak te gooien. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar voorkom je ook dat je in de zak van Sinterklaas mee teruggaat naar Spanje….