Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Samen in de papier bak!

Samen aan de bak met papier afval scheiden

Samen in de papier bak!

De afgelopen jaren zijn Nederlanders steeds beter geworden in het scheiden van oud papier en karton. Momenteel wordt er al 75% van het oud papier en karton gescheiden ingeleverd. En daar zijn wij als Samen aan de Bak natuurlijk heel blij mee! Maar het goed scheiden van papier en karton is niet altijd even makkelijk. Want wat mag er nu wel en wat mag er nu niet bij het oud papier? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we met zijn allen nog beter afval gaan scheiden?

 

Wat mag er in de papierbak?

Folders, papieren verpakkingen, kranten, enveloppen en wc-rolletjes: ze mogen allemaal bij het oud papier. Deze materialen kunnen namelijk goed gerecycled worden om er weer nieuw papier van te maken. Maar niet alle papiersoorten horen thuis in de papierbak.

 

Drinkpakken niet bij het oud papier

Een goed voorbeeld zijn de drinkpakken waar een plastic laagje in zit, die worden in onze gemeentes apart ingezameld. Het plastic laagje aan de binnenkant maakt ze namelijk ongeschikt voor papierafval. En heb je wel eens reclamefolders of tijdschriften? Die mogen wel bij het oud papier, maar zorg wel dat je de plastic verpakking er eerst afhaalt!

 

Tip!

Ook oude dozen mogen bij je oud papier. Waar je de afvalverwerker wel mee helpt, is de grote stukken in kleinere stukken te scheuren of snijden. Grote dozen kunnen namelijk nog wel eens vast komen te zitten en blokkeren dan de papierbak zodat niks eruit valt. Vervelend voor jezelf, want jij blijft met je afval zitten, en vervelend voor de vuilnisman die flink aan je container moet schudden om het afval los te krijgen! Een kleine moeite, die beide partijen helpt. Zo kunnen we samen aan de bak om nog beter afval te scheiden!

 

Meer weten of wat er wel of niet bij je oud papier weggegooid mag worden? Check onze pagina over papier en karton afval.