Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Plastic verpakkingsafval scheiden, hoe werkt dat nou?

Alle ins-and-outs over het juist scheiden van plastic

Plastic verpakkingsafval scheiden, hoe werkt dat nou?

In de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Woensdrecht en Bergen op Zoom scheiden we plastic verpakkingsafval en drankenkartons van ons restafval.

 

Maar hoe zit het nou precies?
Want, wordt het plastic afval met de drankenkartons in mijn woonplaats ingezameld of moet ik het zelf wegbrengen? En, waar haal je eigenlijk nieuwe inzamelzakken?  We vertellen het je allemaal in dit artikel.

 

Plastic en drankenkartons scheiden loont!

Soms lijkt het misschien of het niet loont om je plastic verpakkingsafval en drankenkartons gescheiden in te leveren. Maar wist je dat er in Nederland jaarlijks per inwoner ongeveer 22 kilo aan plastic wordt gebruikt? Vermenigvuldig dit met de bijna 200.000 inwoners die onze vier gemeenten tellen en je komt op een ontzettend grote hoeveelheid plastic verpakkingsafval uit!

 

Het loont dus wel degelijk om goed je plastic verpakkingsafval en drankenkartons te scheiden. Al dat gescheiden plastic en drankenkartons kunnen we namelijk voor een groot deel recyclen tot nieuwe producten. Daarnaast levert het ook nog een financieel voordeel op, want in onze gemeenten betaal je namelijk alleen voor je restafval. Als je je plastic en drankenkartons dus goed scheidt van je restafval, hoef je minder vaak je restafvalcontainer te laten ledigen. Je betaalt dan dus minder. Plastic en drankenkartons scheiden is dus goed voor het milieu én voor je portemonnee!

 

Maar waar laat ik het?

Vier gemeenten met een klein verschil in werkwijze. Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken, sommen we hieronder per gemeente op hoe het werkt.

 

  • Roosendaal en Halderberge

In de gemeenten Roosendaal en Halderberge wordt het plastic afval huis aan huis ingezameld. Je kunt hierbij gebruik maken van de speciale inzamelzakken. Met je Saverpas kun je 1 keer per maand een gratis rol met 12 zakken uit een zakkenautomaat halen, die je hier vindt. En wil je niet wachten tot je plastic afval wordt opgehaald? Hier vind je de verzamelcontainers in deze gemeenten.

 

  • Bergen op Zoom

In de gemeente Bergen op Zoom kun je ook zakken uit de zakkenautomaat halen met je Saverpas. Alleen in deze gemeente moet je je plastic afval zelf naar een verzamelcontainer in de buurt brengen. Waar die inzamelbakken staan vind je hier.

 

  • Woensdrecht

In Woensdrecht rekenen we echt op jouw initiatief. Je moet zelf je plastic inzamelzakken aanschaffen en het afval naar een inzamelbak brengen. Gelukkig staan er ook genoeg inzamelbakken bij supermarkten in de buurt en kun je het dus goed combineren met het doen van je boodschappen. Kleine moeite toch? Alle inzamelpunten in de gemeente Woensdrecht vind je hier.

 

Samen aan de bak voor minder restafval!

Nu weet je dus precies waar je je plastic verpakkingsafval en drankenkartons kunt laten en waar je nieuwe inzamelzakken haalt. Maar misschien heb je nog wel vragen over wat je er precies bij mag gooien? Geen zorgen, ook daar hebben we aan gedacht!

 

Op www.samenaandebak.nl check je super snel waar je jouw specifieke plastic verpakkingsafval en drankenkartons kunt laten. Samen aan de bak voor minder afval!