Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Plastic afval scheiden

Wat mag wel en wat mag niet?

Plastic afval scheiden – hoe kan het nog beter?

Onlangs publiceerde het Centraal Planbureau een rapport dat vraagtekens zet bij het huidige systeem van plastic-inzameling. Toch kun je door het scheiden van plastic je steentje bijdragen aan het milieu. Door goed scheiden van afval worden er uiteindelijk minder grondstoffen verspild. Waar kun je op letten?

 

Nederlanders produceren jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan wordt gescheiden ingeleverd. Hierdoor kunnen materialen voor een groot deel hergebruikt worden en besparen we op nieuwe grondstoffen. Papier en glas worden al jaren goed gerecycled, daarvan brengen we ongeveer 70% naar de papierbak of glasbak. Sinds kortere tijd scheiden we ook plastic verpakkingen.

 

Wat kan beter?

Uit het CPB-rapport blijkt, het kan nog beter. De kwaliteit van het ingezamelde plastic verpakkingsafval moet verder omhoog en daar kan je zelf aan bijdrage. Hieronder een aantal tips:

 

  1. Scheiden doe je zorgvuldig
    Wees zorgvuldig bij het scheiden van je afval. Check goed welk afval in welke bak hoort. Zo horen chipszakken, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn horen bij het restafval. Grote plastic spullen kun je naar de milieustraat brengen.
  2. Plastic zeker niet in de gft-bak
    Gooi geen plastic in de gft-bak: dit kan in het compost terechtkomen, en via het compost weer in de natuur en het water.
  3. Leeg, maar niet afgewassen
    Schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft echter niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost.
  4. Laat zien wat erin zit
    Gebruik een doorzichtige vuilniszak om afval in te verzamelen. Zo kan de afvalverwerker beter zien of er geen afval bij zit dat er niet in thuishoort. In de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge en Roosendaal staan kunstofzakken automaten, waar je 1 keer per maand een gratis rol met kunstof zakken kunt halen met je Saver pas. Op www.saver.nl vind je alle locaties bij jou in de buurt. Woon je in Woensdrecht? Dan kan je je plastic weggooien in de speciale afvalbakken van de gemeente voor kunststof en plastic. Wil je weten waar die staan? Je vindt ze hier!
  5. De straat is geen vuilnisbak
    Gooi je afval nooit op straat. Zwerfafval is slecht voor mens, dier en milieu. Hou je afval bij je totdat je thuis bent.
  6. Nog beter: afval voorkomen
    Ga slimmer om met je spullen. Minder kopen, spullen delen, tweedehands shoppen, repareren en geen wegwerpproducten kopen: het zijn allemaal manieren om minder afval te produceren. En dat is uiteindelijk nóg beter om waardevolle grondstoffen te sparen dan afval recyclen.