Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Matrassen schoon en droog inleveren: jouw bijdrage aan duurzaamheid

 

Elk jaar gooien we in Nederland 1,5 miljoen matrassen weg. Deze matrassenafvalberg is groot genoeg om een heel voetbalstadion te vullen! En wat het zorgwekkende is: tweederde van deze matrassen wordt verbrand als restafval. En dat is heel schadelijk voor het milieu. Werk aan de winkel dus! Lees hier hoe jij zelf een verschil kunt maken en hoe gemakkelijk dat eigenlijk is.

 

Matrassen horen niet bij het grofvuil, zoals je misschien zou denken. Want ze kunnen worden gerecycled. Stel je voor wat we kunnen bereiken als die hele matrassenberg gerecycled zou worden… dan zouden we in de komende tien jaar 185.000 ton CO2 kunnen besparen. Dat is ongeveer hetzelfde als 1,2 miljoen retour-vliegtickets tussen Amsterdam en Parijs! Bovendien zou er zo’n 25 miljoen kilo aan grondstoffen vrijkomen.

 

Hoe draag jij zelf bij?

Eigenlijk is er niets gemakkelijkers dan van een oud matras afkomen. Hieronder lees je over de gratis mogelijkheden voor schone en droge matrassen. En hoe je vieze en/of natte matrassen tegen betaling weg kunt brengen.

 

Gratis laten ophalen

Heb je schone en droge matrassen die je wilt recyclen? Saver haalt ze gratis bij je op. Dit is fijn voor mensen die zelf niet in staat zijn om hun oude matrassen weg te brengen. Zorg ervoor dat ze echt schoon en droog zijn, want alleen dan kunnen ze optimaal gerecycled worden. Laat de matrassen binnen staan tot het ophaalmoment. Zorg er wel voor dat er iemand thuis is wanneer Saver langskomt. Kijk hoe je een afspraak in kunt plannen op www.saver.nl/inwoners/grofvuil-ophalen/ bij de informatie van jouw eigen gemeente.

 

Gratis zelf wegbrengen

Wil je zelf de verantwoordelijkheid nemen? Dat kan! Breng je schone en droge matrassen gratis naar de milieustraat van jouw gemeente. Kijk hier voor een overzicht van adressen: www.saver.nl/inwoners/inleverpunten/milieustraat/

 

Vieze en/of natte matrassen: alleen zelf wegbrengen tegen betaling

Vieze en/of natte matrassen moet je zelf naar de milieustraat brengen. Saver komt ze niet aan huis ophalen. Ze worden beschouwd als restafval. Hier moet dan ook voor betaald worden. Voor meer informatie kijk je op www.saver.nl/inwoners/grofvuil-ophalen/.

 

Een kijkje achter de schermen bij matrasrecycling

Heb je je ooit afgevraagd wat er met je oude matras gebeurt nadat je het hebt ingeleverd voor recycling? Lees dan verder.

 

Stap 1: Inzameling bij de milieustraat

Wanneer je je oude matras naar de milieustraat brengt, begint het recyclingproces eigenlijk al. Er zijn speciale containers beschikbaar waarin je je matras kunt deponeren.

 

Stap 2: Transport naar het recyclestation

Na inzameling worden de matrassen verzameld en getransporteerd naar een gespecialiseerd recyclestation. Hier begint het zorgvuldige proces van de scheiding van materialen.

Stap 3: Materialen scheiden

Bij het recyclestation worden de matrassen gedemonteerd en alle materialen worden zorgvuldig van elkaar gescheiden. Van foam en textiel tot metalen en pocketveren, elk materiaal krijgt zijn eigen bestemming.

 

Stap 4: Hergebruik van materialen

Een van de meest opvallende aspecten van matrasrecycling is het brede scala aan hergebruikmogelijkheden voor de gescheiden materialen. De materialen gaan weer naar verschillende fabrikanten die er nieuwe producten van maken. Foam kan bijvoorbeeld worden samengeperst en hergebruikt als dempingsmateriaal voor sportvelden, dashboardvulling, yoga- en judomatten, en… koeienbedding. Metalen kunnen worden gerecycled tot weer nieuwe metalen producten. En textiel kan dienen als grondstof voor nieuwe textielproducten of isolatiematerialen.

 

Door matrassen te recyclen, belasten we het milieu veel minder en geven we materialen bovendien een tweede leven. Kortom, matrasrecycling is niet alleen een verantwoorde keuze, maar ook een stap in de richting van een circulaire economie!