Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Klein Chemisch Afval: een overzicht

Klein Chemisch Afval (KCA) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot kitkokers en verf. Vroeger kon je KCA heel gemakkelijk herkennen aan het speciale logo. Maar dit logo is afgeschaft. Hoe kun je KCA dan in hemelsnaam herkennen? In dit artikel helpen we je verder. Bewaar vooral ook het overzicht!

 

Soms wordt Klein Chemisch Afval ook wel Klein Gevaarlijk Afval (KGA) genoemd. Maar hier gebruiken we de term ‘KCA’. Klein Chemisch Afval (KCA) bevat schadelijke stoffen zoals kwik, lood en asbest. Gooi het daarom nooit bij het restafval of bij andere afvalstromen. Sommige stoffen zijn namelijk gevaarlijk voor de mensen die het (rest)afval ophalen. Weer andere stoffen vervuilen de lucht, de bodem of het grondwater. En veel van die gevaarlijke stoffen kunnen brand veroorzaken als ze met het restafval worden verbrand. Lever KCA daarom altijd apart in! Verderop in dit artikel lees je wat je waar weg moet gooien. Maar eerst: hoe weet je of iets KCA is?

 

KCA-logo afgeschaft

Voorheen kon je heel gemakkelijk zien wat KCA was. Op de flessen en/of blikken stond het speciale KCA-logo. Dit logo is echter afgeschaft. Op sommige producten staat het gelukkig nog. Maar er zijn ook producten zónder logo die bij KCA horen. En het is zelfs zo dat het logo op sommige producten onterecht staat weergegeven. Dat maakt het niet gemakkelijker. Daarom vind je hieronder een overzicht. Er staat precies in wat er wel en niet bij het KCA hoort.

Wel bij KCA
Niet bij KCA
Accu, batterij Ammonia, spiritus
Benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters Armatuur van lampen
Bestrijdingsmiddel Balpen, viltstiften
Etsvloeistof (salpeterzuur, zwavelzuur) Bleekwater, ontsmettingsmiddel
Fotofixeermiddel, foto-ontwikkelaar Cd, diskette
Gootsteenontstopper vloeibaar Cosmetica
Injectienaald Foto’s, dia’s
Kwikschakelaar Fotostopbad, negatieven
Kwikthermometer Geverfd hout, verduurzaamd hout
Lampenolie Halogeenlamp
Medicijnen Koperpoets, zilverpoets
Petroleum Nagellak, nagellakremover
Spaarlamp, tl- en ledlamp Snelontkalker
Verf, lak, beits Spuitbus (leeg)
Verfproducten als terpentine, thinner, afbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder, wasbenzine Lege verfblikken, kwasten met uitgeharde verf, lege flessen van terpentine enz.
Zoutzuur Videoband, cassettebandje
Vlekverwijderaar

 

Waar gooi ik KCA weg?

Het belangrijkste om te onthouden is dat je al je KCA gratis in kunt leveren bij de milieustraat van jouw gemeente. Daarnaast zijn er nog andere plekken waar je sommige KCA-producten óók naartoe kunt brengen:
Zo kun je batterijen, spaarlampen en tl-buizen ook inleveren bij speciale inzamelbakken in winkels en bouwmarkten.
Oude medicijnen (inclusief strips, tubes en flesjes) en injectienaalden kun je ook inleveren bij de apotheek waar je ze opgehaald hebt. De kartonnen doosjes van medicijnen gooi je weg bij het oud papier. Spoel medicijnen nooit door de gootsteen of het toilet!

 

Lege verpakkingen van KCA zónder restjes

Soms heb je ook verpakkingen van kca-producten waar geen restjes meer inzitten. Zoals een blik met een beetje opgedroogde verf erin. Of een lege fles gootsteenontstopper. Hieronder kun je lezen waar je daarmee kunt doen:

 

Plastic

Lege plastic verpakkingen van KCA (bijvoorbeeld lege flessen van terpentine, wasbenzine en kwastreiniger) mogen bij het PBD (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken). Ze moeten wel goed leeg zijn (schud- of gietleeg), anders wordt het recycleproces verstoord.

 

Blik

Lege verfblikken (of met wat opgedroogde restanten) mogen bij het restafval. Met magneten worden die weer uit de verbrandingsresten van de afvaloven gevist en daarna gerecycled.
Gebruikte kwasten en rollers mogen ook bij het restafval. Spoel kwasten en rollers nooit uit onder de kraan, ook niet bij verf op waterbasis: stoffen in de verf kunnen via het riool het oppervlaktewater vervuilen. Bewaar kwasten, terwijl je aan het klussen bent, in een pot met water (als je verf op waterbasis gebruikt) of in een afgesloten plastic zakje in de vriezer. Na het klussen gooi je de kwast dan weg bij het restafval.

 

Glas

Lege glazen verfpotten mogen in de glasbak. Zorg er echt voor dat de pot geen verfresten meer bevat, bijvoorbeeld door deze er met een keukenpapiertje uit te halen. Het keukenpapiertje met verfresten gooi je vervolgens weg bij het restafval.

 

Wat gebeurt er met mijn KCA als ik het ingeleverd heb?

Gelukkig kan een groot deel van de schadelijke stoffen uit KCA gerecycled worden. Daarom is het zo belangrijk dat je het gescheiden en op de goede plek inlevert!
Van het zink uit batterijen worden bijvoorbeeld dakgoten gemaakt. Het staal van batterijen en verfblikken wordt gebruikt voor spijkers en staaldraad. Cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen. Olie wordt gebruikt als brandstof. Ook het glas van tl-lampen en spaarlampen wordt opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld voor nieuwe lampen. En het waardevolle zilver uit foto-ontwikkelaar en -fixeer is weer bruikbaar als nieuw zilver.
Het deel van de schadelijke stoffen dat niet meer bruikbaar is, gaat naar speciale verbrandingsovens. De hoge temperatuur van deze ovens vernietigt de schadelijke stoffen. Reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen die hierbij ontstaan. KCA dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt veilig opgeslagen, zodat er geen milieuschade op kan treden.

 

KCA voorkomen. Kan dat?

Jazeker. Je kunt je gewoonten veranderen. Bijvoorbeeld door minder vaak voor schadelijke producten te kiezen en het product alleen als het strikt noodzakelijk is, te gebruiken.
Daarnaast kun je voor alternatieve producten kiezen, die minder schadelijk zijn voor het milieu. Kies bijvoorbeeld voor oplaadbare batterijen en navulbare aanstekers of verf zonder chemische toevoegingen.
En als dat schadelijke product dan echt nodig is, kun je de keuze maken om er een kleinere hoeveelheid van te kopen en om er minder van te gebruiken. Houd je in ieder geval aan de voorgeschreven doseringen!
Ook voor producten die niet direct bij het KCA horen, maar wel schadelijke stoffen bevatten, kun je duurzame alternatieven kiezen. Bijvoorbeeld: azijn is een doeltreffend middel om kalk te verwijderen. En er bestaat ook waspoeder zonder chemische toevoegingen. En wist je dat chloor helemaal niet nodig is om je toilet schoon te maken? Kijk voor meer informatie op https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/schoonmaken/