Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Asbest? Hoe herken ik het en wat doe ik ermee?

Vermoed je dat je asbest gevonden hebt in je huis? Geen nood! Hier geven we je een aantal tips zodat je beter kunt inschatten of je echt met asbest te maken hebt. Ook vind je hier meer informatie over het (laten) verwijderen ervan en wat de regels zijn in jouw gemeente om het naar de milieustraat te brengen. Let op: ook materiaal dat op asbest lijkt moet uit voorzorg als asbest behandeld worden! Dat is wettelijk zo bepaald.

 

Asbest werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert. Maar zoals we inmiddels allemaal weten zijn asbestvezels gevaarlijk als je ze inademt. Zolang asbest stevig in ander materiaal vastzit, is er weinig aan de hand. Maar zodra je in materiaal waar asbest in zit, gaat zagen of boren of je breekt het, dan kunnen er vezels vrijkomen. Vooral binnenshuis is dat gevaarlijk. Je kunt er erg ziek van worden.

 

Hoe kun je asbest herkennen?

Jammer genoeg is asbest moeilijk te herkennen. Vandaar ook dat materiaal dat op asbest lijkt op dezelfde manier behandeld moet worden. Asbest zelf is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. De kleur van het materiaal zegt dus niets. Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar ook dat is vaak moeilijk te zien, vooral als het asbest in ander materiaal is verwerkt. Superlastig! Daarom proberen we je hieronder toch een beetje op weg te helpen.

 

Twee soorten asbest

Er zijn twee soorten asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden.

Hechtgebonden asbestvezels zitten vast in ander materiaal, meestal cement. Voorbeelden zijn golfplaten, eterniet wandplaten, bloembakken en buizen voor riool, gas en waterleiding. Als hechtgebonden asbest niet beschadigd is, levert het weinig gevaar op voor de gezondheid. Je kunt het dan prima laten zitten, zolang je het niet beschadigt.

 

Let op: uitzondering! Er is een uitzondering voor daken met asbest: die beschadigen door weer, wind en mos. Denk aan golfplaten, dakleien of bitumen. Als zo’n dak verweert, komen er vezels vrij. Je kunt het dan het beste (laten) vervangen. Meer informatie vind je hier: daken met asbest.

 

De andere soort asbest, met niet-hechtgebonden asbestvezels zijn niet in een ander materiaal vastgezet. Hierdoor kunnen de vezels makkelijker vrijkomen. Je ziet dit soort asbest bijvoorbeeld in de onderlaag van vloerzeil, brandwerende kleding, kit, zachtboard platen en als spuitasbest. Zit deze soort asbest in ruimtes waar je regelmatig komt, laat het dan afdekken of weghalen. Lees hier meer over vloerzeil met asbest.

 

Leeftijd als indicatie

Gelukkig zegt de leeftijd van materialen iets over of er asbest in kan zitten of niet:

 

• Het jaartal 1994 voor je huis

Tot 1994 is in allerlei spullen en materialen asbest verwerkt. Bijvoorbeeld in afvoerbuizen, plafondplaten, kit, vloerzeil en vensterbanken. Ga je klussen of verbouwen in een huis dat vóór 1994 is gebouwd? Laat van tevoren checken of er asbest aanwezig is en neem maatregelen. Is jouw huis in of na 1994 gebouwd? Dan is er geen asbest gebruikt.

 

• Het jaartal 1993 voor nieuwe materialen in huis

Sinds 1993 mag er geen asbest meer verkocht worden. Zijn in jouw huis ná 1993 nieuwe materialen aangebracht (bijvoorbeeld platen, buizen of isolatiemateriaal)? Dan bevatten die geen asbest.

 

• Het jaartal 1985 voor vloerzeil of vinyltegels

Heb je vloerzeil of vinyltegels die ná 1985 nieuw zijn gelegd? Dan zit er geen asbest in.

 

Verstopt asbest

Soms zit asbest verstopt onder nieuw materiaal, bijvoorbeeld achter een voorzetwand of een verlaagd plafond. Let dus op als je gaat verbouwen! In oude voorwerpen zoals warmhoudplaatjes, elektrische kachels en strijkijzers, kan ook asbest verstopt zitten.

 

Buitenlands asbest

Er zijn nog steeds producten met asbest te koop. Dat komt omdat asbest niet in alle landen verboden is. In sommige internationale webshops kun je dus nieuwe producten kopen die asbest bevatten. Let goed op wat en waar je iets koopt en wat erin zit!

 

Waar kan ik asbest precies terugvinden in en rondom mijn huis?

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om mogelijke asbestplekken terug te vinden in je huis. Gelukkig bestaat er een lijst met foto’s en plaatjes. Ook is er een overzicht van mogelijke asbestplekken rondom je huis.

 

Hoe kan ik asbest (laten) verwijderen?

Je kunt asbest of asbestgelijkend materiaal het beste laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Zo’n bedrijf zorgt ervoor dat er zo min mogelijk asbestvezels vrijkomen en maakt alles heel goed schoon, zodat er geen vezels in je huis achterblijven. Na afloop vindt er ook altijd een speciale controle plaats waarbij gemeten wordt of er geen asbestvezels zijn achtergebleven in jouw huis.

In een paar gevallen mag je asbest ook zelf verwijderen, maar we raden dit zeker niet aan. Schakel het bedrijf allereerst in voor een asbestinventarisatie. Ze onderzoeken dan of er asbest in jouw huis zit. Van verdacht materiaal nemen ze een monster, dat ze laten testen in een laboratorium. Je kunt namelijk alleen onder een microscoop zien of ergens asbest in zit. Je vindt gespecialiseerde bedrijven gemakkelijk via ascert.nl. Hier vind je meer informatie over de asbestinventarisatie.

 

Waar moet asbest of asbestgelijkend materiaal naartoe gebracht worden?

Asbest of materiaal dat op asbest lijkt, kan gratis naar de milieustraat van jouw gemeente gebracht worden. Maar let op: je moet eerst een sloopmelding bij de gemeente doen. Dat geldt voor jou als particulier, als je het zelf weghaalt, maar het geldt ook voor het bedrijf dat je inhuurt om je asbest te laten verwijderen. Meestal regelt het bedrijf dit voor je. Als je asbest of materiaal dat op asbest lijkt naar de milieustraat brengt, moet je deze sloopmelding bij je hebben. Ook moet het materiaal op een speciale manier ingepakt worden.
Kijk op de website van Saver naar de Voorwaarden inleveren asbest die op jouw milieustraat voor asbest en asbestgelijkend materiaal gelden. En check zeker ook de site van je gemeente om de precieze regels terug te vinden!

 

Hier vind je de informatie van jouw gemeente:

Voor inwoners van de gemeente Bergen op Zoom
Voor inwoners van de gemeente Halderberge
Voor inwoners van de gemeente Roosendaal
Voor inwoners van de gemeente Woensdrecht
Voor inwoners van de gemeente Zundert
Voor inwoners van de gemeente Rucphen

Voor inwoners van de gemeente Steenbergen