Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Bewust met afval op junkfood dag!

Op 21 juli is het Junkfooddag! Vandaag kun je dus ongestoord genieten van een heerlijk broodje hamburger, een Italiaanse pizza of jouw favoriete snack! Helaas komt bij junkfood vaak veel afval kijken. Ruim jij het afval van jouw junkfoodmaaltijd netjes op?

 

Lege hamburgerdozen, drinkbekers en frietzakjes. De omgeving rondom fastfood restaurants ligt vol met zwerfafval. Vaak wordt na het bezoeken van een drive-through restaurant de papierenafvalzak zonder pardon uit het raam gegooid. Het lijkt misschien onschuldig, maar in werkelijkheid kan het tientallen jaren duren voordat dit afval door de natuur wordt afgebroken!

 

Wist je dat het al ruim 6 maanden kan duren voordat jouw papieren servet is afgebroken door de natuur? Zo hebben frisdrankblikjes ruim 50 jaar nodig om te verdwijnen waarbij schadelijke restproducten in de natuur achterblijven omdat deze niet kunnen worden afgebroken. Plastic verpakkingen breken af tot steeds kleinere plasticdeeltjes en vergaan zelfs nooit volledig! Zo blijven alle kleine deeltjes dus overal aanwezig: in water, in de grond en in de lucht. Het laten slingeren van afval in de natuur heeft dus grote gevolgen!

 

Daarnaast trekt het weggooien van afval met voedselresten ongedierte aan zoals vogels, muizen en ratten die overlast kunnen veroorzaken en ziekten kunnen verspreiden. Genieten van een heerlijke hamburger is natuurlijk fijner op een schone plek, zonder afval of ongedierte om je heen.

 

Draag jij je steentje bij aan het milieu? Zorg er dan voor dat je jouw afval netjes in de afvalbak gooit. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan! Neem jouw afval mee naar huis en zorg ervoor dat je dit thuis gescheiden weggooit. Op die manier kunnen we onderdelen recyclen en hoeven er minder nieuwe grondstoffen gemaakt te worden. Samen zorgen we voor een schonere omgeving en een beter milieu!