Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

3 belangrijke redenen om batterijen gescheiden in te leveren

Ken jij ze: de drie belangrijkste redenen om batterijen gescheiden in te leveren?

We zetten ze hier nog even voor je op een rijtje. Na het lezen van dit artikel begrijp je hopelijk waarom batterijen gescheiden ingeleverd moeten worden en wáár je dat kunt doen. Nog te vaak veroorzaken batterijen namelijk brand in het gewone huisvuil of worden lekkende batterijen teruggevonden in de natuur. Help je mee om dit te voorkomen?

 

Reden 1: Batterijen zijn schadelijk voor mens, dier en milieu

Batterijen vallen onder het ‘klein chemisch afval’ en horen dus niet bij het gewone afval thuis. Aan de buitenkant zie je er niets van, maar als de schadelijke stoffen die in batterijen zitten, in de lucht of in het water belanden, sterven er planten, vogels en vissen en worden er mensen ziek. Dat geldt bijvoorbeeld voor zware metalen als cadmium, kwik en lood, stoffen die vooral nog in oude batterijen zitten. Het is daarom belangrijk dat we batterijen scheiden van het overige afval.

 

Reden 2: Batterijen kunnen ontbranden in gewoon afval en daar komen schadelijke stoffen bij vrij

Als je je batterijen bij het gewone huisvuil gooit, kan er brand ontstaan. Je kunt batterijen vergelijken met kleine chemische fabriekjes. Er vinden daarbinnen allerlei processen plaats. Als er kortsluiting plaatsvindt (doordat de polen van batterijen bijvoorbeeld met elkaar in contact komen) of als een (lithium)batterij openbarst, dan kan het flink mis gaan.
Bij de verwerking van huisvuil wordt een grote pers gebruikt. Hierdoor wordt alles geplet, inclusief jouw weggegooide batterijen. De enorme druk op de batterijen kan ervoor zorgen dat deze in brand vliegen, vooral als het gaat om lithiumbatterijen. Dat zijn de nieuwe batterijen die overal voor worden gebruikt: voor telefoons, laptops en elektrische fietsen bijvoorbeeld. Die batterijen bestaan uit een organisch oplossingsmiddel en daar zit het gevaar: dit is brandbaar. Gooi je oude batterijen dus nooit bij je restafval.

 

Reden 3: Als je je batterijen op de juiste plek weggooit, kunnen ze gerecycled worden!

In batterijen zitten veel materialen die goed hergebruikt kunnen worden. Ongeveer 95% van de nikkel, kobalt en koper in batterijen kan er bijvoorbeeld weer uit teruggewonnen worden. Dat scheelt weer nieuwe grondstoffen uit landen waar de winning niet altijd goed is voor mens en milieu.
Batterijen, accu’s en mobieltjes die je apart inlevert, gaan naar een recyclingbedrijf. Daar worden zo veel mogelijk materialen uit de batterijen gehaald. Een deel van de materialen vindt een andere bestemming, en een deel kan (nog) niet hergebruikt worden, maar wordt op een verantwoorde manier verwerkt.
Wist je dat er van jouw ingeleverde batterijen fietsen, kaasschaven en dakgoten worden gemaakt? Bekijk hier een filmpje met uitleg.: https://www.legebatterijen.nl/alles-over-batterijen/inzamelen-sorteren-en-recyclen/
Wie weet schaaf jij jouw kaas wel met iets dat gemaakt is van stoffen uit een ingeleverde batterij!

 

Waar batterijen inleveren?

Winkels die batterijen verkopen, moeten lege batterijen ook weer terugnemen. Daarom vind je bij veel winkels, supermarkten en bouwmarkten een inzamelbak voor batterijen. Maak er gebruik van! Op legebatterijen.nl vind je snel en eenvoudig een inleverpunt bij jou in de buurt. Ook kun je batterijen altijd bij de milieustraat van jouw gemeente inleveren.

 

Tot slot nog enkele tips:

• Bewaar oude batterijen op een vaste plek en lever ze regelmatig in. Neem ze bijvoorbeeld mee als je boodschappen gaat doen.
• Ook knoopcellen (kleine batterijen die op een knoop lijken, bijvoorbeeld in fietslampjes of een gehoorapparaat) horen in de inzamelbak voor batterijen.
• Laat losse fietslampjes met lege wegwerpbatterijen niet aan je fiets hangen, maar lever de batterijen in. Anders belanden de lampjes na een tijdje met batterij en al op straat.
• Laat oude mobieltjes en smartphones niet in de la liggen, maar lever ze in. De materialen in deze apparaten (waaronder de batterij) kunnen goed gerecycled worden. Breng ook kleine apparaten met een batterij of stekker (bijvoorbeeld kapot speelgoed of een oude elektrische tandenborstel) naar een inzamelbak voor elektrische apparaten in winkels of supermarkten. Je kunt ze ook altijd bij de milieustraat kwijt.

In elke gemeente gaat de inzameling van kerstbomen anders. Maar één ding is altijd hetzelfde: haal eruit wat er nog in zit. Kerstbomen met engelenhaar, ballen en slingers composteren namelijk niet. Dus: gooi je kapotte kerstversiering eerst weg bij het restafval en bewaar je goede versiering voor volgend jaar. Kapotte lampjes zijn elektronisch afval en mogen naar de milieustraat of naar een speciale inzamelbak in winkels en bouwmarkten.