Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Tips voor tuinafval!

De herfstbladeren vallen en het is dé tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Onkruid en uitgebloeide bloemen kunnen worden verwijderd en er kan worden gesnoeid. Je kunt jouw tuinafval in de GFT+E bak gooien. Maar er zijn daarnaast nog veel meer mogelijkheden voor je tuinafval. In dit bericht geven we je een aantal tips!

 

Teveel tuinafval voor in de container: grof tuinafval en grof huishoudelijk afval

Ga je een grote tuinrenovatie houden en aan de slag met het slopen van schuurtjes of overkappingen? Of heb je veel gesnoeid en kun je het niet allemaal kwijt in je GFT+E container? Je kunt jouw grof groenafval gratis inleveren bij de milieustraat of het grondstoffencentrum. Je kunt jouw tuinafval zelfs thuis laten ophalen door de gemeente. Hier worden wel kosten voor in rekening gebracht. Ook moet groenafval apart aangeboden worden en kan het niet samen met grofvuil worden opgehaald. Grofvuil, ook wel grof huishoudelijk afval genoemd, is dus het afval dat je niet verder kan scheiden. Denk bijvoorbeeld aan kapotte tuinmeubelen of aan materiaal dat vrijkomt bij het slopen van schuurtjes en overkappingen. De regels voor het ophalen van grof huishoudelijk- en grof tuinafval verschillen per gemeente. Kijk hiervoor op de website van Saver:

 

https://www.saver.nl/inwoners/grofvuil-ophalen/ 

 

Composteren

 

  • Composthoop

Je kunt jouw groente-, fruit-, tuinafval en etensresten ook zelf verwerken. Je kunt namelijk in jouw tuin een eigen composthoop maken. Zo zorg je voor minder afval dat opgehaald hoeft te worden en verbeter je tegelijkertijd de bodem van jouw tuin, een win-win situatie dus! Niet alles wat in de GFT+E bak mag, kan ook op de composthoop. Dit komt doordat de omstandigheden in de composthoop anders zijn dan die in een professionele composteerinrichting. Bekijk daarom van tevoren goed welk afval je kunt gebruiken!

 

  • Wormenhotel

Wist je dat je ook kunt composteren door middel van een wormenhotel? Wat? Je leest het goed: een wormenhotel! Je hebt gelukkig niet per se een tuin nodig om te kunnen composteren. Een leuke oplossing is een wormenhotel! Een wormenhotel is een kast op straat waar jij en de buurtbewoners groente, fruit- en etensresten in kunnen composteren met behulp van wormen. Binnen no time heb jij de allerbeste bodemverbeteraar, je planten groeien sneller en de wortels nemen de voedingsstoffen direct op. Er zijn allerlei kasten verkrijgbaar, zo ook een mooie variant voor op je balkon!  Je kunt de kasten kant en klaar kopen vanaf

€ 50,- tot € 500,-.

 

  • Kippen

Ook kippen kunnen helpen bij composteren! Flink wat mensen houden kippen. Het zijn gezellige dieren en er gaat niets boven een vers eitje van je eigen kip. Maar wist je ook dat je een composthoop in de kippenren kunt maken? De kippen kiezen hieruit zelf wat ze lekker vinden om te eten, zo ook tuinafval! Je maakt de kippen hiermee blij door het verrijken van de leefomgeving en de compost wordt ook nog eens extra bemest omdat de kippen erin scharrelen.

 

Meer informatie over zelf composteren vind je op: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/zelf-composteren/ 

 

Bladeren en takken in de GFT+E-bak of zelf hergebruiken?

Gelukkig is het momenteel nog volop zomer, maar of we het nu willen of niet, de blaadjes zullen over een maandje van de bomen vallen. Het wordt weer herfst! Wat doe je dan met de bladeren die in jouw tuin of terras zijn gevallen? Logischerwijs vegen we deze op en deponeren deze in de GFT+E bak. Maar dit kan ook anders:

 

  • Recycle de bladeren

Leg een stapel bladeren onder struiken, bomen of over bijvoorbeeld een bloembed. Bedek de bladeren met aarde zodat ze niet wegwaaien en de ontbinding versneld wordt. Dit alles zorgt volgend jaar voor een natuurlijke meststof die de bloei in het voorjaar zal bevorderen.

 

  • Maak een egelnest

De egels in ons land verdwijnen. Dit gebeurt omdat wij té grondig onze tuinen schoonmaken. Een stapeltje bladeren en takken voor hen wegleggen doet wonderen!

 

  • Bokhasi

Bokhasi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Etensresten, maar ook tuinresten zoals bladeren, kunnen met dit middel gefermenteerd worden. Dit kan vervolgens worden gebruikt als super bodembooster! Het verschil met gewoon composteren? Met Bokashi blijft koolstof en energie bewaard. Je hebt al een Bokhasi starterspakket vanaf € 100,-, dit is inclusief tarwezemelen en Bokhasi-emmer. Voor meer informatie: www.bokashi.nl.

 

Of je nu gaat composteren, jouw tuinafval hergebruikt of het netjes in de GFT+E bak gooit, samen zorgen we voor een beter milieu!