Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Tips voor tuinafval!

Augustus is dé maand om aan de slag te gaan in de tuin. Onkruid en uitgebloeide bloemen kunnen worden verwijderd en er kan al het een en ander worden gesnoeid. Je kunt jouw tuinafval in de GFT+E bak gooien. maar er zijn daarnaast nog veel meer mogelijkheden voor je tuinafval.

 

Teveel tuinafval voor in de container

Ga je een grote tuinrenovatie houden en aan de slag met het slopen van schuurtjes of overkappingen? Of heb je veel gesnoeid en kun je het niet allemaal kwijt in je GFT+E- container? Je kunt jouw groenafval gratis inleveren bij de milieustraat of het grondstoffencentrum. Je kunt jouw tuinafval zelfs thuis laten ophalen door de gemeente. Hier worden wel kosten voor in rekening gebracht. Ook moet groenafval apart aangeboden worden en kan het niet samen met grofvuil worden opgehaald. Grofvuil is dus het afval dat je niet verder kan scheiden. Denk bijvoorbeeld aan kapotte tuinmeubelen of aan materiaal dat vrijkomt bij het slopen van schuurtjes en overkappingen. De regels voor het ophalen van groen- en tuinafval verschillen per gemeente. Kijk hiervoor op de website van Saver:

https://www.saver.nl/inwoners/grofvuil-ophalen/

 

Composteren

Je kunt jouw groente-, fruit-, tuinafval en etensresten ook zelf verwerken. Je kunt namelijk in jouw tuin een eigen composthoop maken. Zo zorg je voor minder afval dat opgehaald hoeft te worden en verbeter je tegelijkertijd de bodem van jouw tuin, een win-win situatie dus! Niet alles wat in de GFT+E-bak mag, kan ook op de composthoop. Dit komt doordat de omstandigheden in de composthoop anders zijn dan die in een professionele composteerinrichting. Bekijk daarom van tevoren goed welk afval je kunt gebruiken!

Meer informatie over zelf composteren vind je op: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/zelf-composteren/

 

Of je nu gaat composteren of jouw tuinafval netjes in de GFT+E-bak gooit, samen zorgen we voor een beter milieu!