Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Tips: Papierafval verminderen

Kijk eens om je heen. Zie jij ook zoveel papier? Heb je al dat papier eigenlijk wel nodig? De meeste mensen hebben stapels papier in huis. Huishoudens in Nederland ontvangen dagelijks tijdschriften, folders, brieven en kaarten. Dit papier belandt vaak dezelfde dag nog in de papiercontainer. Gelukkig maar, want dan kan het gerecycled worden. Maar minder papier verbruiken is natuurlijk nog veel beter!

 

Minder papierafval betekent:

Minder energie nodig bij het recyclen.

Minder bomen die gekapt hoeven te worden. Elk jaar worden er maar liefst 5,1 miljard bomen gekapt.

 

We hebben een aantal tips voor het verminderen van papierafval op een rijtje gezet!

 

 

Alternatief notitieboek

 

Je wilt natuurlijk wel zaken kunnen blijven opschrijven, want dingen vergeten; dat willen we niet. Belangrijke afspraken, herinneringen en gedachten… Toch heb je daar tegenwoordig geen papier meer voor nodig. Al je notities kun je opslaan in een app. Wij van Samen aan de Bak maken vaak gebruik van Google Keep, Google Calendar, Evernote en Cozi. Maar er zijn nog veel meer apps waarin je afspraken en notities kan zetten. Zo heb je ze altijd bij de hand en je voorkomt ook nog eens papierafval. Toch liever schrijven? Er zijn ook duurzame alternatieven te koop in de winkel zoals Bambook of Correctbook.

 

Post digitaal ontvangen

 

Er zijn nog veel bedrijven die hun communicatie en rekeningen versturen via de post. Vaak zijn er mogelijkheden om dit te veranderen. Tegenwoordig bieden bedrijven en overheden aan om je post digitaal naar jou toe te sturen. Zo ontvang je alles in je mailbox. Een gouden tip! Maak bijvoorbeeld via Gmail een mailaccount aan voor alleen rekeningen of belangrijke papieren die je nu niet meer per post ontvangt. Zo houd je het overzicht naast alle reclame die je digitaal krijgt. En zo kun je ook je administratie online doen. Steeds vaker zijn tijdschriften of kranten eveneens digitaal beschikbaar.

 

Nee-ja sticker op de brievenbus

 

Dit is de meest makkelijke tip in dit rijtje. Maar zeker niet minder effectief. Een nee-ja sticker op je brievenbus om papierafval tegen te gaan. Zo weten postbezorgers dat jij liever geen reclamefolders, maar wel huis-aan-huisbladen wil ontvangen. De sticker kun je gratis afhalen bij jouw gemeente. Wil je wel graag reclame online ontvangen? Er zijn verschillende online platformen of apps waarop je de reclamefolders gratis kan lezen.

 

Weg met visitekaartjes

 

Bij zakelijke evenementen ontvang je vaak stapels visitekaartjes van interessante mensen die je daar ontmoet. Superhandig, maar niet echt duurzaam. Eerlijk: hoe vaak gebruik je dat visitekaartje nu echt? Een tip van ons: bedank volgende keer voor dat visitekaartje. En stel in plaats daarvan voor om elkaar te volgen op social media. Maak anders een foto van het visitekaartje of sla de persoonlijke gegevens op in een app.

Weg met flyers en folders

 

Niet alleen je brievenbus levert papierafval op. De hele dag door verzamel je papier. Hoe vaak ontvang je niet een flyer of iets dergelijks in je handen? Wat doe je daarna met dit papier? Vaak belanden deze papieren in de papiercontainer. Het kan ook zo zijn dat de mensen de flyers al meteen op de grond gooien. Het laatste kan natuurlijk echt niet. Wil je papierafval tegen gaan? Zeg dan gewoon nee! Je hoeft niet alles aan te nemen als er iets wordt uitgedeeld.