Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Mondiale milieu-evenementen: hoe draag ik mijn steentje bij?

De maand juni staat in het teken van het milieu met wel drie mondiale evenementen! Op 3 juni is het Wereldfietsdag. Op 5 juni is het Wereldmilieudag. En 8 juni is Wereldoceanendag. In minder dan een week tijd vraagt men over de hele wereld driemaal aandacht voor het welzijn van de aarde. En terecht! Maar hoe kun jij nu zelf helpen?

 

Wereldfietsdag

 

Wist je dat in veel landen van de wereld fietsen helemaal niet zo vanzelfsprekend is? In Nederland staan we er niet zo bij stil, maar we zijn uniek in de wereld. In andere landen is het verkeer vaak te druk of zijn de wegen te slecht. Toch zou het heel goed zijn als iedereen zou gaan fietsen. Goed voor de gezondheid, het klimaat én de bereikbaarheid.

 

Vanwege het unieke karakter van de fiets, de lange levensduur én vanwege het feit dat het een eenvoudig, betaalbaar, betrouwbaar en milieuvriendelijk vervoermiddel is, hebben de Verenigde Naties 3 juni uitgeroepen tot World Bicycle Day. Wist je trouwens dat de fiets al twee eeuwen in gebruik is?

 

Er zijn twee manieren waarop jij ook mee kunt doen aan Wereldfietsdag:
• Je kunt de wereld laten zien hoe leuk fietsen in Nederland is en een foto met de hashtag #worldbicycleday op X of Instagram plaatsen.
• Je kunt die dag zelf ook de fiets pakken! Naar je werk, je school of gewoon een fijne fietsroute uitkiezen.

 

Wereldmilieudag

 

Sinds 1974 organiseren de Verenigde Naties (VN) jaarlijks de Wereldmilieudag op 5 juni. Al meer dan 50 jaar lang dus! De VN wil overheden, bedrijven en de bevolking laten stilstaan bij de milieuproblemen die er zijn. Ook wil men informatie geven over wat we kunnen doen om het milieu te beschermen.

 

Over de hele wereld zijn er op 5 juni activiteiten rond het thema milieu. Tegenwoordig wordt Wereldmilieudag namelijk in meer dan 100 landen gevierd. De viering vindt telkens in een andere stad plaats en heeft een eigen thema. Vorig jaar was dat de vervuiling door plastic. Dit jaar staat het herstel van de aarde centraal, onder de slogan “Our land. Our future. We are #GenerationRestoration.” In 2024 is Saoedi Arabië gastheer van het evenement.

 

Je kunt jouw plan of project aanmelden op https://www.worldenvironmentday.global/. Wil je het klein en simpel houden? Bedenk dan wat jij voor kleins kunt doen voor het milieu. Haal bijvoorbeeld je tegels uit de tuin en plant en zaai planten en bloemen voor de bijen. Of ruim het zwerfvuil in jouw wijk op. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Alle kleine beetjes helpen!

 

Wereldoceanendag

 

Ook Wereldoceanendag is een ‘gouwe ouwe’. Deze dag bestaat al sinds 1992 en men wil er wereldwijd bewustzijn mee creëren en samenwerkingen stimuleren voor het behoud en duurzaam beheer van onze oceanen. Het is maar goed dat deze dag bestaat, want jaarlijks komt er nog steeds ruim 11 miljoen ton plastic in de zee terecht. Geen tijd om op onze lauweren te rusten dus!

 

Oceanen zijn essentiële ecosystemen die de gezondheid van onze planeet ondersteunen. Ze produceren de helft van de zuurstof die we inademen, reguleren het klimaat, bieden voedsel en zijn een bron van biodiversiteit. Helaas worden de oceanen geconfronteerd met ernstige bedreigingen zoals vervuiling, overbevissing, klimaatverandering en plastic afval.

 

Op Wereldoceanendag worden verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd om het belang van de oceanen te benadrukken. Dat zijn bijvoorbeeld educatieve workshops, schoonmaakacties op stranden, duikexpedities of filmvertoningen. Doe je ook mee?

 

Dat kan door:

 

• Nooit plastic op straat of in de natuur te gooien
• Geen plastic meer te gebruiken, en/of:
• Een vuilniszak te pakken, naar het strand te gaan en daar al het afval te verzamelen dat je aantreft. Vervolgens neem je dit afval mee naar huis om het daar gescheiden weg te gooien.

 

Wil je liever kijken of je je bij een actie van anderen aan kunt sluiten? Kijk dan bijvoorbeeld op:

 

https://www.wwf.nl/wat-we-doen/actueel/nieuws/Wereld-Oceanen-Dag of
https://www.plasticsoupfoundation.org
• of gebruik het zoekwoord ‘wereldoceanendag’ om op internet een evenement bij jou in de buurt te vinden.

 

Dank je wel namens het milieu en de aarde!