Verminder je plastic gebruik - Samen aan de Bak
Sluit

Verminder je plastic gebruik

7 tips om je op weg te helpen

Verminder je plastic gebruik

De laatste tijd is het volop in het nieuws: de plastic soep in de oceaan. Een groot probleem, voor mens én dier. Om te voorkomen dat er nog meer plastic in terecht komt is het belangrijk dat we nóg beter afval gaan scheiden en recyclen. Hieronder vind je tips waarmee je direct aan de slag kunt om je plastic te scheiden en om je plastic gebruik te verminderen.

 

Tip 1: Probeer plastic verpakkingen in de supermarkt te vermijden

Vaak liggen vers producten verpakt in plastic in de schappen. Probeer echter zoveel mogelijk te kiezen voor producten die niet op die manier verpakt zijn en neem daarvoor bijvoorbeeld zelf een netje of linnen tasje mee.

 

Tip 2: Gebruik een linnen boodschappentas

Over dat linnen tasje gesproken, dat is sowieso een goed idee. Per jaar worden er namelijk wereldwijd 500 biljoen plastic tassen gebruikt. Dat zijn er meer dan een miljoen per minuut! Kies daarom voor een linnen boodschappentas. Stop er 1 in je handtas of rugzak, leg er één in je auto of hang hem aan de kapstok, op die manier kan je hem ook niet vergeten.

 

Tip 3: Zeg nee tegen plastic

Geef het aan als je geen plastic om (of in) je product wenst, zoals bijvoorbeeld het rietje in je drankje in een café.

 

Tip 4: Gebruik een alternatief voor folie

Iets afdekken of verpakt bewaren in de koelkast? Kies voor een vershoudbakje i.p.v. plastic folie. Een verhoudbakje kun je veel vaker gebruiken.

 

Tip 5: Vermijd plastic flessen

Het Nederlandse kraanwater hoort bij het schoonste ter wereld. Water uit flessen kopen is hier dus niet nodig. Koop een herbruikbare waterfles, zodat je zelf je water kunt tappen.

 

Tip 6: Neem je eigen koffiemok mee

Neem je eigen koffiekop mee als je koffie on-the-go haalt. Denk je eens na hoeveel plastic bekertjes je bespaart door steeds je eigen mok te gebruiken?

 

Tip 7: Draag kleding van natuurlijke materialen

Tijdens het wassen van synthetische materialen komen er microplastics vrij, die via de wasmachine in het water en vervolgens in de oceanen terecht komen. Kies daarom zoveel mogelijk natuurlijke materialen en vermijdt nylon, acryl, polyester of fleece.