Energiezuinige lamp - Afvalscheidingswijzer | Samen aan de Bak | Met beter afval scheiden!
Sluit

Energiezuinige lamp

Afvoeren via inleverbakken bij diverse winkels, zoals supermarkten, elektronicawinkels en bouwmarkten of bij de milieustraat.

Afvoeren via: Inleverbakken bij diverse winkels, zoals supermarkten, elektronicawinkels en bouwmarkten of bij de milieustraat.

Spaarlampen en tl-buizen gebruiken minder energie dan gewone gloeilampen. In die zin zijn ze dus milieuvriendelijk. Bij het recyclen worden het glas, de metalen, het kwik en het fluorescerende poeder uit de lampen teruggewonnen en hergebruikt. De lampen worden voor circa 90 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Ze mogen niet in de vuilnisbak want als ze breken, komt een heel kleine hoeveelheid giftig kwikdamp vrij. Spaarlampen kunt u als klein chemisch afval inleveren bij de milieustraat, of in de inleverbakken in veel winkels.

Let op!

Leg de kapotte lamp bij je boodschappentas. Neem 'm mee naar de winkel als je boodschappen doet. Ledlampen mogen ook in de bak voor spaarlampen. Wees voorzichtig met spaarlampen en tl-buizen, zorg dat ze niet breken. Breekt een spaarlamp toch? Open de ramen, zet luchtbehandelingsystemen uit en laat iedereen rustig de ruimte verlaten. Doe de binnendeur achter je dicht en lees de instructies van het RIVM op www.rivm.nl/Onderwerpen/K/Kwik/Opruiminstructies. Na 15 minuten luchten kun je de scherven met rubber handschoenen aan opruimen en de restjes met een vochtige doek. Alleen als het ├ęcht niet anders kan en alleen op tapijt kun je een stofzuiger gebruiken. De stofzuiger heeft daarna ook een speciale behandeling nodig om geen kwik in huis te verspreiden. De restanten van de lamp kunnen bij de milieustraat worden ingeleverd als Klein Chemisch afval.

Weten waar jouw product hoort?

Typ hieronder je product in en klik op het resultaat.

Bron: Milieu Centraal